Minä Oy 2.0

Jos teet aina sitä, mitä olet aina tehnyt, saat aina sitä, mitä olet aina saanut. Ainoa hetki elämässäsi, jolloin voit muuttaa mitä tahansa, on nyt!

Albert Einstein & Fred Luskin

Jos elämäsi, arkesi, perheesi, vapaa-aikasi, hyvinvointisi tai työsi ei tällä hetkellä vastaa kaikkea sitä, mitä haluaisit sen olevan, niin nyt voisi olla aika tehdä pieni tilannekatsaus sekä miettiä, että mikä sinusta tulee isona! On naiivia ajatella, että 15 vuotiaana tekemämme päätös siitä, mitä haluamme opiskella sillä hetkellä, olisi välttämättä loppuelämämme haaveammatti. Koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa suuntaa, jos tämän hetkinen tilanne ei enää vastaa omia haaveita esimerkiksi uran suhteen. Sama asia pätee moneen muuhunkin asiaan. Jos ala-asteen opettajasi sanoi, että liikunta ei ole sinun juttusi, niin ei se tarkoita sitä, ettetkö voisi todistaa opettajan puheet vääräksi ja juosta vaikka maratonin. Kaikki on mahdollista, jos päätät muuttaa sitä, mikä olet tänään. Tähän pätee hyvin sanonta “paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras on nyt!”. Jos joku asia kaihertaa omassa arjessa ja kaipaat elämääsi muutosta, niin ota vastuu ja muuta suuntaa! Minä annan sinulle muutaman avaimen, jotka voivat auttaa matkalla avaamaan lukkoja.

Minä Oy on elämäsi tärkein “yritys”, jonka johtajana olet sinä itse. Vain sinä itse voit tehdä muutoksia omaan hyvinvointiisi, omaan työelämääsi tai tavoitella omia unelmiasi. Monesti odotamme, että joku tekisi vaikeat asiat ja ottaisi hankalat askeleleet puolestamme. Me suomalaiset olemme erityisen lahjakkaita odottamaan lottovoittoa ja usein sanonta kuuluukin, että “jos voittaisin lotossa, niin sitten minä tekisin asian y ja x”. Mitä, jos oman onnen voisi ainakin joiltain osin ottaa omiin käsiin nyt heti? Tiedän hyvin, että kaikkeen ei voi vaikuttaa ja joskus elämä heittää sellaisia haasteita, joihin ei parhaimmatkaan sanaparret toimi, mutta monessa asiassa voimme tehdä muutoksia, jotta Minä Oy voisi paremmin. Kysymys kuuluukin, että miltä sinun Minä Oy 2.0 näyttää? Miltä sinä näytät, kun voit hyvin? Miltä sinusta tuntuu? Mitä työtä teet? Mitkä asiat ovat sinulle läsnä jokapäiväisessä arjessa?

Konkreettisesti kohti uutta sinua

Kaikilla meillä on varmasti jotain asioita, jotka toivoisimme olevan paremmin elämässämme. Meillä on tieto, että jotain pitäisi muuttaa, mutta mitä se jokin sitten on, ja ennen kaikkea miten? Oiva tapa pohtia omaa elämää, on käyttää hyväkseen Grow-menetelmän kysymyksiä, joita olen itse käyttänyt paljon valmentaessani yrittäjiä saavuttamaan tavoitteitaan. Näitä samoja kysymyksiä voi hyödyntää monenlaisten tavoitteiden äärellä, sillä ne ovat toimiva apuväline, oli kyseessä sitten painonpudotus, mielenhyvinvoinnin lisääminen tai uudet uratavoitteet. Ennen kuin lähdet pohtimaan kysymyksiä, niin päätä, että minkä elämäsi osa-alueen pohjalta niihin vastaat. Kirjoitettu tavoite on huomattavasti helpommin toteutettavissa kuin pelkkä abstrakti ajatus.

Ehkä sinulla on jo vahva visio siitä, että mitä asioita haluat muuttaa ja miltä sinun Minä Oy 2.0 näyttää? Siinä tapauksessa yllä oleva kuva voi jo itsessään riittää sinua saamaan kiinni, että mitä asioita kannattaa kirjoittaa ylös, mihin haluat päästä ja mitkä asiat sinut sinne johtaa. Olen tehnyt ylläolevasta kuvasta esimerkin liittyen hyvinvoinnin lisäämiseen. Alta löydät saman kuvan myös tyhjänä, jos haluat tallentaa sen vaikka puhelimeen ja täydentää omalla tekstillä. Kovin moni meistä ei kuitenkaan ole tottunut luomaan tavoitteita tai miettimään unelmia. Jos on saatu hyvä työ, katto pään päälle ja ollaan terveitä, niin onko meillä oikeutta unelmoida muusta? Uskon, että kyllä on! Mitä se elämä on, jos ei ole jotain, mitä kohti kulkea? Tavoitteet ja unelmat voivat toki olla pieniä enkä tarkoita, että aina pitää olla hampaat irvessä kehittymässä ja menossa eteenpäin, mutta on hyvä pitää katse siellä mihin haluaa edetä. Pyöräkin kaatuu ennen pitkää, jos sitä lakkaa polkemasta. Kun tavoite on kristallinkirkkaana edessä, niin ei haittaa, vaikka matkalla olisi minkälaisia mäkiä ja mutkia, kun jokainen polkaisu vie kuitenkin kohti päämäärää. Siksi suosittelen pohtimaan näitä kysymyksiä tarkemmin laatimani työkirjan avulla, jonka löydät alempaa.

Työkirja

Halusin antaa sinulle jotain konkreettista, joten laadin työkirjan, jonka avulla saat koottua kirjoihin ja kansiin ajatuksesi ja tavoitteesi sekä luotua suunnitelman. Ylläoleva kuva on kevyt pintaraapaisu aiheeseen, ja jos sinun on vain mahdollista antaa asialle enemmän aikaasi, niin suosittelen jatkamaan lukemista ja lataamaan ilmaisen työkirjan itsellesi työkaluksi. Kuka tietää – Se voi olla vaikka elämäsi parhaiten käytetty tunti, kun täytät kirjan ajatuksella.

Mitä haluat saavuttaa

Ensimmäinen askel on pohtia tarkalleen ja yksityiskohtaisesti, että mitä sinä haluat saavuttaa? Tämä voisi olla esimerkiksi selkeästi mitattava tavoite hyvinvointisi kohentamiseen tai työelämään liittyen. Haluan pudottaa 5kg, haluan tienata 5000€ kuukaudessa, haluan laittaa säästöön 500€ joka kuukausi tai haluan jaksaa juosta 10km. Hyvä tavoite on tarpeeksi vaikea, vaikkakin realistinen. Realistinen ei tarkoita sitä, että tavoitteen pitää olla valmis huomenna. Jos tavoite on liian helppo, niin et ota sitä tosissasi, koska se on liiankin äkkiä tehtävissä. Silloin et tule tekemään tikkua ristiin sen eteen, koska voit siirtää aloituksen aina seuraavaan päivään. Tavoite ei saa kuitenkaan olla liian vaativa, sillä sitten et usko siihen. Hyvä tavoite on konkreettinen ja mitattava. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa esimerkkitavoitteena on “olen hyvinvoiva”. Se ei yksistään riitä, vaan sitä pitää avata lisää: Mitä hyvinvointi tarkoittaa? Paljonko sinun pitää silloin nukkua, kuinka usein liikkua ja miten, mitä syöt ja kuinka paljon jne. Ei myöskään riitä, että kirjoitat haluavasi tienata enemmän. Mikä on enemmän? Konkreettinen rahamäärä auttaa sinua huomattavasti enemmän, kuin abstrakti heitto.

Mieti seuraavaksi, että koska haluat saavuttaa tavoitteen? Jos tavoite on pitkän ajan tavoite, niin mitkä voisivat olla sopivia välitavoitteita sen suhteen? Miten tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa elämääsi? Kenen tavoite tämä on? Helposti teemme tavoitteita, jotka eivät oikeasti ole meidän. Voimme toteuttaa esimerkiksi vanhempiemme uratoiveita opiskeluissamme tai laatia tavoitteita arkeen, jotka ovatkin oikeasti puolisomme tai lapsiemme eivätkä omiamme. Ole siis tarkkana tavoitteita laatiessa, että ne ovat sinun tavoitteitasi. 

Miltä tilanteesi näyttää nyt

Mikä sinun nykytilanne on tavoitteesi suhteen? Jos haluat esimerkiksi vaurastua ja alkaa tienata 5000€ kuukaudessa, niin paljonko tienaat nyt? Missä olet tällä hetkellä töissä? Mitkä asiat ovat sinua aiemmin estäneet tai jarruttaneet? Mitä askelia olet jo ottanut omien tavoitteidesi eteen? Voi olla, että olet jo edennyt urallasi tai hankkinut esimerkiksi lisätyön, jotta pääsisit tulotavoitteeseesi. Sinua on voinut estää esimerkiksi ajan tai itsevarmuuden puute, joten et ole hakenut paremmin palkattua työtä tai pyytänyt palkankorotusta. Mieti vielä, että mikä toimii nyt ja mitä muutoksia sinun tulee tehdä, jotta tavoitteesi täyttyy. Jos tavoitteesi on esimerkiksi lisätä tulojen määrää, niin voi olla, että sinun pitää esimerkiksi opiskella jokin uusi asia, joka auttaa sinua etenemään kohti tavoitteitasi. Pidä alun tavoite koko ajan mielessäsi, kun vastaat kysymyksiin.

Onnistumisen strategia

Seuraavaksi on hyvä miettiä, että mikä on sinun strategiasi tavoitteesi saavuttamiseen. Hyviä kysymyksiä tähän ovat esimerkiksi seuraavat: Mitä asioita voisit tehdä enemmän, jota saavutat tavoitteesi ja mitä tapoja sinun kannattaa aloittaa ja mitkä lopettaa? Jos tavoitteesi on esimerkiksi pudottaa painoa 5kg, niin hyviä tapoja aloittaa voisi olla esimerkiksi arkiliikunnan lisääminen valitsemalla  hissin sijasta portaat, määrittää ruoka-ajat, jolloin jatkuva napostelu loppuu ja viedä viikon eväät töihin kerralla, jolloin vältyt sortumasta nopeisiin herkkuihin nälän iskiessä. Hyvä uni on monessa asiassa tärkeä seikka ja esimerkiksi puhelimen selaaminen sängyssä virittää meitä kierroksille ja huonontaa unta, joten puhelimen selaaminen ennen nukkumaan menoa on tapa, joka kannattaa lopettaa.

 

Mieti myös, että mitä vaihtoehtoja sinulla on tavoitteesi saavuttamiseksi. Jos tavoitteesi on esimerkiksi ottaa enemmän vastuuta työelämässä ja siten edetä urapolullasi, niin voit miettiä, että onko se mahdollista nykyisessä työssäsi, vai pitääkö sinun ottaa askelia johonkin muualle työelämässä? Miten haluat työskennellä ja mitä asioita haluat tehdä? Mitä toimenpiteitä sinun pitää tehdä, jotta saavutat tavoitteesi?

 

Mistä ja milloin aloitat

Nyt sinulla on tiedossa, että mitä sinä haluat saavuttaa ja mikä nykytilanteesi on. Lisäksi olet pohtinut, että mitä vaihtoehtoja sinulla on, jotta saavutat tavoitteesi. Seuraava askel on miettiä, että mistä ja milloin aloitat? Onko sinulla kaikki tarvittava aloittamiseen ja kuka sinua voi tukea ja auttaa matkan varrella? Lisäksi erityisen tärkeää on miettiä, että mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi? Onko se vaaka, joka näyttää pienempää lukemaa, pankkitili, johon isompi palkka saapuu vai jotain ihan muuta? Hyvä tavoite on mitattava, joten on tärkeää, että tiedät, milloin olet saavuttanut tavoitteesi. Jos tavoitteesi on iso ja laadit matkanvarrelle välitavoitteita, niin mistä tiedät, että olet saavuttanut ne? Tee konkreettiset askeleet, joiden avulla voit seurata etenemistäsi. Yksinkertaisemmillaan seuranta voi olla vaikka ruutuvihko, josta värität yhden ruudun, kun olen saavuttanut askeleen kohti tavoitettasi. 

Nyt olet saanut vähän kiinni siitä, että mitä työkirja sisältää. Lataamalla työkirjan saat myös muutaman extrasivun, jotka auttavat sinua kokoamaan ajatuksesi yhdelle sivulle, tekemään suunnitelman ja seuraamaan sitä. Toivottavasti tästä on sinulle paljon iloa!

Pääset lataamaan työkirjan tästä!

Rakkaudella, 

Jaana