Lasten kanssa Amerikkaan – Matkan valmistelu

Kahden vaippaikäisen kanssa lentokoneeseen mannerten väliselle lennolle – uhka vai mahdollisuus? Näin neljä pitkähköä lentoa myöhemmin sanoisin, että ehdottomasti mahdollisuus! Tammikuun alkupuolella alkoi olla perhosia vatsassa, sillä valmistauduimme lasten kanssa ensimmäiseen ulkomaanmatkaamme. Kyseessä ei ollut mikä tahansa reissu, vaan matka Amerikkaan ja Meksikoon! Olemme matkustelleet Juhan kanssa nuorempana enemmänkin, mutta tämä oli ensimmäinen reissu lasten kanssa. Ensimmäinen kerta lentokoneessa tällä kokoonpanolla ja ylipäätään lapsiperheenä. Mietin kyllä useamman kerran, että onko tämä ihan hullu suunnitelma, kun ystävät ja tutut näyttivät melkoisen kauhistuneilta kertoessani kuinka pitkät lentomatkat meitä odottaisi ennen perille pääsyä. Moni kertoi myös omista “kauhujen tunneistaan”, kun lasten kanssa matkustivat niiden ollessa pieniä ja lentomatkakin oli “vain” kolmasosa siitä, mitä meillä olisi edessä. Täytyy toki myöntää, että joskus ihan matka oman kodin eteisestä autoon saakka ottaa koville yhden uhmaikäisen ja yhden vauvan kanssa, vaikka matkan voi mitata metreissä. Mutta sitten, kun pääsee liikkeelle, niin hommat (yleensä) sujuu omalla painollaan. Niin tälläkin kertaa!

Kyseessä ei ollut meille mikä tahansa matka, vaan todella merkityksellinen unelmien täyttyminen! Amerikkaan ja nimenomaan New Yorkiin pääsy on nimittäin ollut oman äitini haaveissa iät ja ajat. Tästä reissusta on puhuttu ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan ja sitä on aina lykätty hamaan tulevaisuuteen. Ajatuskin Amerikkaan lähdöstä tuntui kovin kaukaiselta, kunnes päätimme toteuttaa unelmien reissun nyt, kun äitini täytti pyöreitä! Matkaan lähti meidän nelihenkisen perheemme lisäksi äitini, siskoni ja hänen miehensä. Oma isäni jäi kotimieheksi, sillä häntä hirvitti ajatus pitkästä lentomatkasta toiselle puolen maapalloa. Ei varmasti ollut kyllä helppo rasti jäädä kotiinkaan jännittämään, että omat rakkaat selviävät reissusta ehjin nahoin kotiin!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja matkaa suunnittelemaan! Ensimmäinen vinkki on, että kannattaa varata ruhtinaallisesti aikaa sopivien hotellien ja lentojen etsimiseen, jos haluaa saada hyvän diilin! Olemme yleensä tehneet reissumme omatoimimatkailuna eli olemme varanneet itse hotellit, lennot ja tutkineet omatoimisesti miten pääsemme kulkemaan kohteessa paikasta toiseen. New York on kohteena todella suolaisen hintainen ja hyvän hinta-laatusuhteen majoitusta voi olla hankala löytää. Kaikki on todella kallista varsinkin, jos ei halua majoittua missä tahansa! Omasta mielestäni reissussa olisi kiva majoittua ns. “paremmin” kuin kotona, jotta matka tuntuu lomalta, joten se tietysti vielä lisää hintoja, jos suodattaa “huonommat” vaihtoehdot pois laskuista. Nopealla katsonnalla hotelliyöt ihan normaalista kahden hengen huoneesta hyppäsi heti moniin satoihin euroihin tai korkeimmillaan jopa kymmeniin tuhansiin euroihin yöltä, kun laittoi laatukriteerit kahta tähteä korkeammalle. Hintaan vaikutti hurjan paljon sijainti.

Kävin läpi aktiivisesti myös tunnetuimpien matkanjärjestäjien sivut, sillä joskus sieltä löytyy hyviä tarjouksia. Oikein mikään ei säväyttänyt positiivisesti. Aikaa kului ja lentojen hinnat nousivat, joten pakko oli jotain päätöksiä alkaa tekemään. Olimme Juhan kanssa käyneet aiemmin New Yorkissa ja siskoni oli myös käynyt siellä vuosia takaperin. New York jätti silloin tunteen, että sinne on päästävä takaisin ja paljon jäi ensimmäisellä kerralla vielä nähtävää. Tiesimme etukäteen, että kaupunki suorastaan pursuilee ihan kaikkea, mitä vain voi keksiä ja sen kokeminen on ihanaa, mutta myös uuvuttavaa. Kaipasimme reissuun pientä rentoutumista, joten aloimme suostutella siskoni kanssa matkakumppaneitamme kahden kohteen lomaan! Pienen lämmittelyn jälkeen kaikki innostuivat ideasta ja alkuperäisen ajatuksen mukaan meidän oli tarkoitus lentää New Yorkista Miamiin. Hotellien selaamisen jälkeen osoittautui, että se oli vielä New Yorkiakin kalliimpi, joten päädyimme lopulta valitsemaan toiseksi kohteeksi Meksikon Cancunin.

Lentojen varaamisessa päivien välillä oli hurjia hintaeroja ja rohkeasti päädyimme valitsemaan melko pitkän matka-ajan (melkein kaksi viikkoa) sen mukaan, kuinka lentäminen olisi edullisinta. Ostaessamme lentoja New Yorkiin emme vielä tienneet matkustavamme reissun aikana Meksikoon, joten lennoiksi valikoitui Finnairin suorat HEL-NYC. Hauska sattuma tai onnenkantamoinen oli, että takaisintulolennoissa Finnairin uudet premium economy-paikat olivat halvemmat kuin tavalliset paikat, joten varasimme ne. Tämä osoittautui loistavaksi päätökseksi! Ostimme myöhemmin erikseen American Airlinesin lennot New Yorkista Cancuniin ja takaisin. Niiden kanssa oli haastetta, jotta saatiin lisättyä sylilapsi mukaan varaukseen, sillä hänelle ei voinut ostaa lippua netistä. Lopuksi kahden puhelun jälkeen saatiin tyttäremmekin mukaan lennolle ja hänen lippunsa maksettua. Kentällä tosin selvisi, että hänet olisi voinut lisätä lennolle vasta sielläkin eli ei olisi tarvinnut jonotella puhelimen päässä ja jännittää englannin puhumista. Varsinkaan nimen ja osoitteen tavuttaminen englanniksi oli työn ja tuskan takana allekirjoittaneella!

 

Reissun matkustusaikataulu oli seuraavanlainen:
10.1 Lento HEL-JFK (lentoaika 9h)
16.1 Lento JFK-CUN (lentoaika noin 4h)
21.1 Lento CUN-JFK &  JFK-HEL (lentoaika noin 4h + 8h 10min. Välissä odottelua JFK:n kentällä 6h )

 

Hotellin valinta

Tutkin hotelleja ja lentoja päivätolkulla, jotta löytäisimme parhaat mahdolliset diilit! Perheemme whatsapp-ryhmä täyttyi erilaisista hotelli- ja lentovaihtoehdoista. Pitkän tutkimisen jälkeen päädyimme varaamaan lennot Meksikon Cancuniin, sillä sieltä oli mahdollista varata loistotasoinen all inclusive samaan rahaan, mitä Miamissa maksoi pelkkä hotelli. Uskoimme kaipaavamme New Yorkin hektisen kaupunkielämän jälkeen rentoutumista ja altailla makoilua ilman, että tarvitsisi välttämättä poistua hotellista ollenkaan. Lisäksi arvelimme, että matkakassan pohja alkaisi näkyä tässä vaiheessa reissua, joten all inclusiven ansioista ei tarvitsisi huolehtia rahapussin riittävyydestä enää Meksikon osuudella, kun kaikki oli maksettu etukäteen. Olemme Juhan kanssa käyneet aiemminkin Meksikossa Moon Palace-nimisessä viiden tähden luksushotellissa yritykseni tarjoamalla palkintomatkalla. Sieltä meille oli jäänyt mieleen tuo hulppea hotellikeskittymä, jossa parhaat fine dining ravintolat ja huonepalvelu kuuluivat kaikki hintaan. Mieli oli halajannut sinne uudestaan käymään kaikkien näiden vuosien ajan ja nyt se voisi olla mahdollista. Valitettavasti se hotelli oli kuitenkin täynnä ja päädyimme valitsemaan heidän pienemmän sisarhotellinsa Playacar Palacen Playa Del Carmenin alueelta.

New Yorkin hotellin valinta olikin huomattavasti isomman työn takana! kuten jo kirjoitinkin, niin Nykissä hotellit ovat älyttömän kalliita eikä hinta-laatusuhde ole ollenkaan sama kuin muualla maailmassa. Resuinen ja vanha hotellihuone voi helposti maksaa monia satoja euroja yöltä. Koska olimme ison porukan kanssa liikkeellä ja meillä oli mukana kaksi pientä lasta, niin sitä suuremmalla syyllä halusin löytää hotellin, jossa emme kokisi negatiivisia yllätyksiä. New York on tunnettu rotta- ja ludeongelmistaan, joten mieluiten hieno ja tasokas hotelli sekä siisti huone meille ilman moisia ällötyksiä!

 

Olemme matkustelleet Suomessa jonkin verran hotelleissa, kun olen nauhoittanut tahattomasta lapsettomuudesta kertovaa podcastiani Kierron verran toivoa. Tämän kokemuksen perusteella lasten kanssa hotellissa ollessa parasta olisi, kun on sellainen huone, mistä makuuhuoneen saa rauhoitettua ja itse voi vielä jatkaa iltaa oleskelutilan puolella. Useinhan ainoa ovella suljettava tila hotellihuoneissa on kylpyhuone, eikä se ajatuksena kuulostanut kovin kivalta, että lasten mentyä nukkumaan minä ja mieheni istumme vessassa viettämässä laatuaikaa. Kuten arvata saattaa, niin isot huoneistot ja sviitit, johon olisimme mahtuneet kaikki, olivat todella arvokkaita. Halvimmat siististi varustellut lähtivät 1500€ yöltä ylöspäin ja nekin sijaitsivat kaukana. Päädyimme etsimään hotellia, jossa kaksi tavallista huonetta on yhdistetty väliovella. Tällöin voisimme hengailla toisessa huoneessa lasten mentyä nukkumaan. New Yorkissa kahden erillisen sängyn huoneissa olevat sängyt ovat yleensä tosi isoja, joten sellaiseen huoneeseen voi helposti majoittua 3-4 aikuista.

 

Pitkällisen haeskelun jälkeen päädyimme kahteen vaihtoehtoon: Hard Rock hotel ja New York Marriott Marquis. Molempien sijainti oli aivan Time Squaren tuntumassa ja lähellä oli useita metropysäkkejä. Tiesin, että tulemme kulkemaan paljon tuplarattaiden kanssa, joten meille oli tärkeää, että moniin paikkoihin olisi mahdollista mennä kävellen eikä aina tarvitse kulkea metrolla tai junalla. Näin yhden matkan jälkeen voin sanoa, että halleluja, miten hyvä oli, että metroja ei tarvinnut käyttää sen enempää. Kerron myöhemmin, että miksi näin oli! Tutkailin hotelleja heidän omien sivujensa kautta, mutta myös erinäisiltä varaussivustoilta, kuten Trivago. Tykkään aina varata hotellin suoraan hotellin omien sivujen kautta, koska jos jotain muutoksia tai mitä tahansa tulee, niin yleensä asiointi on helpompaa, kun välissä ei ole kolmatta osapuolta. Trivagon kautta löysin huoneestamme halvemman tarjouksen ja nappasin siitä kuvakaappauksen. Olin yhteydessä hotellin myyntiin ja kysyin, että voivatko he tulla vastaan hinnassa, jos varaan huoneen suoraan heiltä, koska löysin samasta huoneesta halvemman tarjouksen. Sain neuvoteltua huoneen hinnasta yli 100 dollaria yöltä pois per huone, vaikka en ihan samaan hintaan sitä saanut, mitä Trivagon kautta olisi ollut. Neuvottelu kuitenkin kannatti ja toi selvää säästöä! Marriot Marquisiin ei löytynyt suoraa sähköpostia ja en halunnut puhelimitse yrittää asiasta neuvotella, joten päädyimme Hard Rock hotelliin. Se oli todella hyvä valinta, sijainti mitä mainioin ja huoneet siistejä ja kauniita. Joskin tuo Marriott oli vielä paremmalla sijainnilla, kun pääsi paikanpäälle niitä vertailemaan ja oli selvästi isompi hotelli kuin meidän oma. Kannattaa aina tarkistaa huoneiden hinnat suoraan varatessa sekä jonkun varaussivuston kautta, niissä voi olla iso ero! 

Valmistelut ennen matkaa

Voi vitsit, mitä kaikkea sitä pitääkään ottaa huomioon lasten kanssa reissatessa! Aiemmin olimme matkustelleet lähinnä kahdestaan, jolloin riitti, että huolehdimme itsemme laukkuineen lentokentälle ja yleensä tutkimme vasta silloin, että mitä aiomme tehdä kohteessa ja millä liikumme paikasta toiseen. Nyt tilanne oli eri, kun matkassa oli kuusi aikuista ja kaksi lasta sekä sen seitsemäätoista sorttia olevat matkatavarat alkaen niistä tuplarattaista. Isoin huoleni oli siirtyminen lentokentiltä kohteisiin, sillä emme mitenkään voineet raahata mukana lastenistuimia. Kantamista oli muutenkin vaikka ja kuinka! Vinkkinä kaikille, että vauvalle olisi saanut ottaa Finnairin koneeseen turvaistuimen. Kannattaa lukaista aiheesta tarkemmin heidän sivuiltaan. Tässä vaiheessa on myös hyvä vinkata vauvankoppamahdollisuudesta, joka on tarjolla ainakin joissain Finnairin koneissa. Nämä paikat olivat meidän lennoilla varattu jo muille, mutta suosittelen ehdottomasti tiedustelemaan tällaista paikkaa, jos matkustat sylilapsen kanssa. Soitin ja kysyin paikoista hyvissä ajoin ennen lentoa, mutta ne olivat jo menneet. Olin kateudesta vihreä, kun katsoin lennollamme perhettä, joka istui tuollaisella paikalla. Siinä istutaan väliseinän takana eturivissä ja seinään laitetaan kiinni vaunukoppaa muistuttava koppa vauvalle. Miten kivasti vauvan sai laskettua siihen nukkumaan ja itse sai lepuuttaa käsiä. Tämä olisi helpottanut lentomatkaa, sillä 9h on aika pitkä aika istua sylikkäin pienessä tilassa ja varsinkin nukkuessa kädet puutuivat. Omakin uni olisi varmasti ollut parempaa, jos olisi tiennyt, että vauva on turvallisesti kopassa nukkumassa eikä retkottaisi sylissä miten sattuu. Se on tietenkin eri asia, että olisiko hän edes suostunut simahtamaan koppaan!

Nopean selvittelyn jälkeen lopputuloksena New Yorkissa oli pari vaihtoehtoa liikkumiselle kentältä hotelliin:
1. Etukäteen tilattu kuljetus, johon saa myös istuimet lapsille. Hinta: 300-600€ suunta meidän porukalle eli noin 100-200€/hlö edestakaisin.

2. Julkiset liikennevälineet: Air Train lentokentältä Jamaican asemalle ja siitä joko junalla tai metrolla perille. Hinta: 8,50 dollaria, joka maksetaan pois jäädessä. Tähän päälle metrolippu 2,75 dollaria. Yhteensä reipas 10 dollaria per henkilö. 

3. Taksi paikanpäältä. Tunnelmallinen tapa saapua kaupunkiin, mutta lastenistuimet uupuu, joten tämä jätettiin heti pois. Hinta-arvio 75–80$ + tietullimaksu sekä tippi (12–15$). 

 

Viime kerralla saapuessamme New Yorkiin JFK:n lentokentälle jouduimme odottamaan melkein kolme tuntia passintarkastusjonossa. Etukäteen tilatun kuljetuksen kanssa itseäni jännitti eniten ajatus siitä, että mihin kuljetuksen hinta nousee, jos odottelua on paljon. Sitä ei myöskään voi ennakoida etukäteen, kun se riippuu pitkälti siitä, että kuinka monta konetta saapuu samaan aikaan. Lentomme oli määrä saapua perille alkuillasta paikallista aikaa (eli aamuyöllä Suomen aikaa), joten päädyimme vaihtoehtoon kaksi. Julkisille mennessä ei tarvisi myöskään miettiä, että mahtuuko kaikki laukut ja vaunut sun muut pussit ja kassit kyytiin! Meksikon osalta asiaa ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. Hotelliimme kuului ilmainen kuljetus lentokentältä hotellille ja takaisin. Varasin tämän meille ja laitoin tarkat tiedot lennoista ja tarpeen lastenistuimille. Cancunin kentältä oli vajaan tunnin matka hotellille.

Passit ja ESTAT

Edellisestä reissusta ulkomaille oli päässyt vierähtämään tovi koronan ja raskauksien takia, joten passit olivat auttamatta vanhentuneet. Lisäksi tarvitsimme passit myös pikkumimmeille. Tunnistautumisaika poliisiasemalle kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä ainakin meillä Seinäjoella ajat menivät melkoisen pitkälle. Laitoksella käynnin jälkeen passit tulivat kuitenkin alle viikossa, joten niiden suhteen ei tullut mitään paniikkia. Passi kannattaa olla hyvissä ajoin hankittuna, sillä passin numeroa tarvitaan ESTA-hakemuksen tekoa varten. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on automaattinen järjestelmä, joka määrittää Yhdysvaltoihin matkustavien vierailijoiden kelvollisuuden ja se on pakollinen, jotta voit saapua maahan kaikille, jotka kuuluvat Visa Waiver-ohjelmaan (esimerkiksi Suomalaisille). ESTA:a hakiessa kannattaa ehdottomasti tehdä hakemus suoraan Yhdysvaltain viralliselta ESTA-verkkosivustolta! Yksityisiä yrityksiä tarjoaa vastaavia palveluita, mutta ei ole mitään järkeä maksaa välistä kenellekkään.  Meksikoon emme tarvinneet mitään muita lupia tai muuta erillistä dokumenttia. Teimme reissusta matkustajailmoituksen ulkoministeriöön, jotta meihin saataisiin yhteys, mikäli jokin kriisi iskisi. Maailma on niin hullu paikka tänä päivänä, että parempi on katsoa kuin katua. 

Pakkaaminen

Miten paljon tarvitaan tavaraa, vaatetta, vaippoja ja ruokaa reissuun, kun matkustetaan lasten kanssa viikonlopuksi esimerkiksi mummulaan? Äkkiä sitä yksi autolastillinen on matkassa tavaraa! Entäs sitten, kun matkaan lähtee 2 pientä lasta ja 2 aikuista, luvassa on melkein kahden viikon reissu sekä kylmään että lämpimään kohteeseen? Tavaraa olisi voinut pakata vaikka kuinka paljon! Joskin piti pitää mielessä, että se kaikki on kannettava itse kotiin saakka takaisin sen lisäksi, että sylissä oli usein vähintään yksi lapsi. Toki meidän pakkaamista helpotti se tieto, että aikuisia on mukana reissussa monia, joten apukäsiä on saatavilla. Loppujen lopuksi tein pakkaustyötä varmaan kolme viikkoa. Halusin välttää viime hetken paniikkia ja varmistua samalla siitä, että saan nukuttua edellisenä yönä ennen lähtöä, jotta jaksan paremmin rankan matkustusrupeaman! Meillä oli mukana kolme ruumaan menevää laukkua, hoitokassi, viihdytys-/eväsreppu, käsimatkatavaralaukku ja käsilaukku. Tähän päälle oli tietysti ne tuplarattaat! 

Pakkaamisesta ajattelin vinkata pari juttua! Hankin etukäteen pakkaamista varten sellaiset pussit, joista voi puristaa ilmat pois, jolloin tavara menee pienempään tilaan. Ajattelin, että ne ovat käteviä varsinkin Nykistä Meksikoon siirryttäessä, kun talvivaatteet voi pakata niihin. Ne toimivat myös tässä kolmen viikon pakkausrupeamassa hyvin, sillä niihin sai pakattua esimerkiksi kesävaatteet kaikille valmiiksi ja kun tuli valmista, niin pussit kiinni ja laukkuun. Kirjoitin ylös puhelimeen kaikki mitä olin pakannut sitä mukaan, kun suljin pusseja laukkuihin. Muuten olisin joutunut purkamaan ne kaikki, kun en mitenkään olisi muistanut enää viikon päästä, että oliko kaikille nyt tarpeeksi paitoja jne. Näin sain tehtyä pakkaamista rauhassa ja ajatuksella ilman loppupaniikkia! Pakkasin lapsille vaipat mukaan kotoa sekä ison kasan valmiita ruokia nuorimmaisellemme. Monien mielestä omien ruokien raahaaminen täältä saakka oli hullun touhua, mutta nyt yhtä matkaa rikkaampana voin sanoa, että se oli loistava päätös. Useamman kaupan kolunneena molemmissa kohteissa ruokien käydessä vähiin, voin todeta, että lastenruokabisnes on ihan eri kantimissa täällä kuin maailmalla. Vaihtoehtoja ei ollut kuin yhtä tai kahta ja lähinnä valikoima oli pelkkiä hedelmäsoseita. Nuorempi lapsistamme oli reissun aikaan 8kk ja söi vielä pitkälti täysin soseutettua ruokaa, joten omat ruuat olivat loistava päätös! Lisäksi matkalaukusta vapautui hurja määrä tilaa tuliaisille ja ostoksille kotiin tullessa, kun vaipat oli käytetty ja ruuat syöty! 

Olin kuullut vinkin, että lentokoneeseen ja muitakin pitkiä odotteluita varten kannattaa varautua pakkaamalla lapsille mieluista puuhaa mukaan. Tästä otettiin todenteolla koppia ja alla parhaat vinkit mukaan 8kk ja 2 vuotiaalle koneeseen:

  • Tabletti, jossa ladattuna youtube premiumin kautta offline tilaan Pipsa possua ja muita lastenohjelmia. Lisäksi kannattaa ladata unilauluja tai kohinaa, jos niitä on tykännyt käyttää kotona nukuttamisen yhteydessä. Lisäksi meillä käytettiin piirtelyohjelmaa kovasti, sillä oikeat kynät hukkuivat helposti penkkien alle tippuessaan lattialle. 
  • Kuulokkeet
  • Maalaa vedellä-puuhakirjat (pelkällä vedellä ei paljon saada sotkua aikaan, mutta sen sijaan en suosittele sitä puuhakirjaa, jossa väritetään pois pyyhittävällä tussilla. Sen verran hinkkasin sitä irti edessä olevan lentokoneen penkin selkänojasta, etten enää pakkaa sitä mukaan…)
  • Tarrakirja ja tarroja
  • Pieniä leluja myös vauvalle
  • Satukirja
  • Evästä ja kaikkia mahdollisia naposteltavia. Pillimehut on käteviä (ilman sokeria, jottei energia lähde pursuilemaan liitoksistaan).
  • Varavaatteet sekä itselle että lapsille
  • Kosteuspyyhkeitä 
  • Harso ja kiinnitykseen “pyykkipoikia/nipsuja”, niin voi tarvittaessa rauhoittaa menoa tekemällä unipesän/teltan 
  • Matkustustyyny
  • Vesipullot
  • Kantoreppu vauvalle on ihan ehdoton, kun tarvitsee kädet vapaaksi kentällä!
  • Jännittäviä pieniä puuhapusseja, joista paljastuu mitä ihmeellisempiä juttuja, joita ihmetellä. Puuhapussin pakkaamisessa vanhemman innovaatiokyky ja mielikuvitus rajana.
  • Muovipusseja vaippoja, oksennuksia, roskia ja kaikkea muuta mahdollista eritettä varten.
  • Jalkapallo, jolla voi pelata kentällä, kun tarvitsee kuluttaa energiaa ja odotella vaihtolentoa
  • Laturit kaikille laitteille
  • Jumppatossut sekä koneeseen että junaan lapselle

Tässä muutamia ideoita! Ja huomaa, että kaikki pillimehut ja vesipullot sekä ruuat lapsille SAA viedä koneeseen turvatarkastuksen läpi eli ne kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin eikä säästää ostosten tekoa kentälle. Lisäksi yksi vinkki, joka meillä oli mukana, mutta mitä emme tällä kertaa käyttäneet, on valjaat lapselle. Kaupunki ja lentokenttä ovat todella vauhdikkaita paikkoja, joissa erittäin nopea kaksivuotias voi kadota helposti. Me kuljimme pääasiassa rattailla näissä tilanteissa, niin emme tarvinneet niitä, mutta ne on hyvä jemmata mukaan, jos tarve tulee.

Muut käytännön jutut ja ennakkovaraukset

Mitä kaikkea halutaan matkalla sitten tehdä ja mitä muuta pitää huomioida? Siitä on hyvä aloittaa, että miten esimerkiksi päästään kotoa kentälle ja takaisin! Me päätimme matkustaa kentälle junalla menomatkan, koska junan leikkivaunussa on hyvä purkaa ylimääräisiä energioita ennen pitkää istumista koneessa. Emme halunneet jättää autoa juna-asemalle kahdeksi viikoksi, joten järjestelimme niin, että ihana ystäväni sekä siskoni mies kyytivät meidän komppanjan lapsineen ja laukkuineen asemalle. Junat kannattaa varata hyvissä ajoin, jolloin niillä matkustaminen on ehdottomasti kivuttomin ja edullisin tapa päästä kentälle. Takaisintuloa varten sovimme, että isäni hakee meidät tila-autolla ja kyytii kotiin saakka. Kokemukseni perusteella voin sanoa, että siinä kohtaa, kun on kaksi lentoa takana ja on tehnyt 1,5vrk matkaa kohti kotia, niin on mahtavaa, kun voi hypätä tuttuun ja turvalliseen kyytiin! <3 

Muita juttuja, mitä kannattaa kotoa käsin hoitaa jo valmiiksi, on hiukan miettiä, että mitä haluaisi kokea reissun päällä! Meillä oli muutama juttu, jotka halusimme ehdottomasti nähdä ja pienen vertailun jälkeen päätimme ostaa Go City-passit, joilla pääsisimme kolmeen kohteeseen. Se oli sopiva määrä lasten kanssa tehtäväksi reissumme aikana, kun päälle tuli vielä pari muuta juttua, joita passeilla ei saanut. Näistä matkakohteista lupaan kertoa vinkkejä seuraavassa postauksessa! Samaten kerron miten yhteensä neljä pitkää lentoa sitten sujui, miten seitsemän tunnin aikaero vaikutti matkaamme, miten tuplarattailla pääsee etenemään Manhattanin vilskeessä ja mitkä jutut kannattaa ehdottomasti tehdä lasten kanssa ja mitä ehkä jättää väliin! Palataan seuraavassa kirjoituksessa aiheeseen!

Tässä vielä koostettuna parhaat vinkit lasten kanssa matkustamiseen!

1. Suunnittele etukäteen: Tutustu matkakohteeseen ja tee suunnitelmia siitä, mitä haluatte tehdä lasten kanssa. Varaukset ja liput kannattaa hankkia ennakkoon, jotta vältät turhautumista ja odottelua paikan päällä. Matkalla päivät menevät nopeasti, joten suunnitelma kannattaa olla tehtynä jo kotoa käsin, koska lasten kanssa on ehkä hiukan haastavampaa liikkua extempore verrattuna aikusiten kesken reissaamiseen!

 

2. Pakkaa oikein: Muista ottaa mukaan riittävästi vaatteita, leluja ja muita tarvikkeita, kuten ruokia ja vaippoja! Kannattaa myös pakata mukaan ensiaputarvikkeita ja lääkkeitä, jos joku  sairastuu matkan aikana. On kiva, että saatavilla on tuttuja lääkkeitä eikä tarvitse miettiä, että mitä uskaltaa lapsille ostaa, jos jotain tulee. Meillä oli mukana itsellä burana, panadoli sekä lapsille että aikuisille ja puuduttavat korvatipat lennoille.

 

3. Pidä matkasuunnitelma joustavana: Lasten kanssa matkustaessa voi aina tapahtua odottamattomia asioita. Pidä mielessä, että suunnitelmiin voi tulla muutoksia, ja ole valmis sopeutumaan tilanteisiin. Ei kannata laatia liian tiukkoja aikatauluja tai asettaa hirveitä odotuksia mitä pitää ehtiä tehdä ja miltä kaiken pitää tuntua! Parempi nauttia matkasta kaikkine tunteineen ! <3

 

4. Ota huomioon lasten tarpeet: Muista pitää huolta lasten tarpeista matkan aikana. Jos matkaan kuuluu pitkiä auto-  tai lentomatkoja, varaudu tarjoamaan lapsille viihdykettä, kuten kirjoja, pelejä tai tablettia. Yritä pitää kiinni mahdollisuuksien rajoissa perusrutiineista, kuten ruokarytmistä, päiväunista, nukkumaanmenoajoista ja -tavoista jne. Ei kannata kuitenkaan olla liian tiukkapipoinen, lapset eivät mene rikki, jos päiväunet venyy myöhäisemmäksi tai iltapuuron sijasta syötiinkin jotain ihan muuta. Joskus se tissimaito syödään näinkin keskellä Meksikon lentokenttää!

 

 

5. Ole itse kärsivällinen ja rentoudu: Matkustaminen lasten kanssa voi olla stressaavaa, mutta yritä pysyä rauhallisena ja kärsivällisenä. Lapset aistivat vanhempien stressin, joten pyri säilyttämään hyvä mieliala ja nauttimaan matkasta yhdessä. Kannattaa suhtautua matkaan seikkailuna heti siitä saakka, kun sulkee kotioven, eikä odottaa perille pääsyä. Lentoemännän kanssa jutellessani hän mainitsi, että lapset sopeutuvat moniin tilanteisiin, mutta vanhemmat sen sijaan säheltävät, sätäävät ja stressaavat ahdistuneina, joka tarttuu myös lapsiin.

 

6. Pidä turvallisuus mielessä: Matkustaessasi lasten kanssa turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Muista pitää lapset lähellä. Varsinkin, jos mukana on uhmaikäinen taapero, joka ei usko puhetta 🙂 Tein kaiken varalta kotona lapsien takkeihin liimattavia tarroja, jossa oli niiden nimi, hotellimme osoitteineen matkakohteessa sekä meidän puhelinnumeromme. Älä unohda ottaa matkavakuutusta kaikille matkustajille matkustajille (ja matkatavaroille), myös lapsille, jos he eivät kuulu oman vakuutuksesi piiriin! Joskus matkatavarat voi sisältyä kotivakuutukseen, joten se kannattaa tarkistaa!

 

7. Pakkaa mukaan kummit ja mummu! Silloin, kun matkalla alkoi käyrä nousta ja tarvitsi hetken puhalteluun, niin parasta oli tutut ja turvalliset sylit ja apukädet, joille sai lykättyä lapset hetkeksi!

Rakkaudella,

Jaana

PS. Muista pakata mukaan adapterit pistorasioihin!