Ajatuksia yrittäjyydestä

Minulta pyydettiin vähän aikaa sitten yrittäjätarinaani tai oikeastaan kertomaan lyhyesti ajatuksia yrittäjyydestä erääseen projektiin. Tästä jännittävästä projektista kerron myöhemmin lisää, mutta ajattelin jakaa tämän lyhyen tekstin täällä blogissa. Siinä voi ehkä olla jotain sellaisia ajatuksia tai elämäneväitä, joita voit poimia matkaasi mukaan. Pakko kuitenkin todeta heti alkuunsa, että yrittäjä sana on mielestäni aliarvioiva ja muutenkin välillä tuntuu, että yrittäjänä olen Suomessa melkein “rikollisen” asemassa, jos mietitään esimerkiksi  lainanottoa tai äitiysrahoja mahdollisesta sairastumisesta puhumattakaan! Törmäsin tähän asiaan aloittaessani opiskelemaan hortonomiksi AMK:ssa. Aikuiskoulutustuki antaa mahdollisuuden opiskeluun aikuisena mahdollistaen tuloja 15 tukikuukauden ajan. Tulot perustuvat tuloihisi ennen opintoja. Esimerkiksi 3000€/kk bruttona tienannut työssäkäyvä saa tukea 1587,89€/kk olettaen, että hän ei tee töitä opiskeluaikoina. Yrittäjillä tuen määrä on sen sijaan kaikilla sama. Vuonna 2023 se on 660,91€/kk. Jos yrittäjän tulot ovat olleet ennen opintoja esimerkiksi tuon saman 3000€/kk, niin silti hänen tukensa on yli 900€/kk vähemmän kuin työssäkäyvällä. Molemmista summista otetaan toki verot pois. Jostain syystä oletetaan, että yrittäjänä pärjää huomattavasti vähemmällä tai yrittäjän oletetaan painavan pitkää päivää opintojen ohessakin, jotta saa laskunsa maksuun. Onhan hän yrittäjä.

Kaikesta tästä huolimatta en päivääkään vaihtaisi uravalinnastani. Välillä ihmettelen näitä ratkaisuja, joihin olen törmännyt, mutta sitten muistan, että onneksi olen yrittäjä ja voin vaikuttaa omiin tuloihin pienilläkin teoilla eikä minun tarvitse tyytyä muiden minulle antamiin ratkaisuihin tai päätöksiin. Hypätään sitten lukemaan enemmänkin niitä positiivisempia puolia!

MINUN TARINANI

Minusta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Kaikkea muuta, paitsi yrittäjäksi, ajattelin, kun nuorempana mietin mikä minusta tulisi isona. Minä olen kasvanut yrittäjäperheessä ja tiesin, että yrityksen pyörittäminen vaatii ankarasti töitä ja vapaa-aikaa on vähän. Toisaalta itse voi valita milloin on vapaalla, mutta silloin ei lähtökohtaisesti tule tuloja. Miten rankalta sellainen työura kuulostikaan omiin korviini. Nyt, kun olen toiminut kohta 13 vuotta yrittäjänä, niin en osaa nähdä itseäni tekemässä mitään muuta.

 

Yrittäjänä toimiminen on opettanut minulle niin paljon asioita, etten olisi varmasti millään muulla urapolulla saavuttanut samaa henkistä pääomaa vastaavassa ajassa. Yrittäjyys on opettanut mm. nöyryyttä, päättäväisyyttä, sisukkuutta, suunnitelmallisuutta, antanut uskoa itseen, joskus vetänyt maton jalkojen alta ja opettanut nousemaan uudestaan. Voisin väittää, että ihan pienestä työelämän haasteesta en keikahda eikä sormi mene suuhun. Parasta kaikessa on kuitenkin se elämäntyyli, mitä yrittäjyys voi tarjota. Tarkoitan juuri niitä asioita, joita lapsena kauhistelin. Tänä päivänä voin valita kuinka paljon teen töitä ja milloin. Työtunteja tulee paljon, mutta työ tuntuu palkitsevalta ja mielekkäältä. Maanantait eivät ahdista ja viikonloput ovat hyvällä tavalla päiviä muiden joukossa, eivätkä ainoaa aikaa, kun voi elää ja hengittää vapaasti. Yrittäjä on aina töissä, mutta toisaalta vapaa valitsemaan ja juuri se on koko homman juju.

 Minä olen toiminut koko yrittäjäurani suoramyynnin ja verkostomarkkinoinnin parissa. Tämä on ollut päätyöni kaikki nämä vuodet, ja sen lisäksi olen omaksi ilokseni tehnyt pienempiä myynnin ja markkinoinnin projekteja, toiminut kouluttajana ja puhujana sekä rakentanut kaksi erilaista podcastia somekanavineen. Verkostomarkkinointi on alana sellainen, joka antaa tavalliselle ihmiselle mahdollisuuden ansaita tuloja ilman ison pääoman sitomista ja siten rakentaa yritystoimintaa pienellä alkupanoksella. Minä aloitin toimintani aikoinaan päätoimisena opiskelijana. Suurin osa työskentelee alalla ansaitakseen itsellensä pientä lisätuloa, mutta itse olen ansainnut verkostomarkkinoinnilla pääelantoni jo vuosia. Vain pieni osa tekee alalla töitä täysipäiväisesti ja jokaiselle löytyy oma, sopiva polkunsa. Minun polkuni on ollut tämä.

 

Verkostomarkkinointi alana ei ole helpoin valinta, mutta se palkitsee tekijäänsä. Siinä voi kasvaa ainoastaan oman itsensä kehittämisen kautta ja auttamalla muita menestymään. Oman etunsa tavoittelulla ei pitkälle pääse ja hommat loppuvatkin yleensä lyhyeen, jos ei ole valmis auttamaan muita. Verkostomarkkinoinnin tekeminen on mitä parhain oppikoulu yrittämiseen ylipäätään. Se opettaa tarvittavia taitoja myynnistä, markkinoinnista, asiakaspalvelusta, rekrytoimisesta, kouluttamisesta, esiintymisestä, sosiaalisen median työkaluista, suunnitelmallisuudesta ja tavoitteen asettamisesta, ihan vain muutamia mainitakseni. Näitä taitoja olen saanut omaan reppuuni tällä matkalla valtavasti ja olen päässyt opettamaan niitä eteenpäin sadoille ihmisille.

töitä kotoa käsin

Yrittäjyys on ikuista oppimista

Yrittäjän täytyy uskaltaa poistua omalta mukavuusalueelta, mutta silti tehdä se tarpeeksi pienin askelin, jotta itsevarmuus säilyy. Toisaalta joskus pitää vain astua rohkeasti liiankin isoihin saappaisiin ja opetella kävelemään niillä siihen saakka, kunnes niistä tulee sopivat. Muistan elävästi, että olen käynyt jos jonkinlaisissa yrittäjien verkostoitumistapahtumissa vuosien varrella ja koin kovin hankalaksi kertoa muille yrittäjille työstäni ja alastani. En uskaltanut olla rohkeasti rinta rottingilla kertomassa itseäni kaksi kertaa vanhemmille ja kokeneemmille yrittäjille, että teen töitä verkostomarkkinoinnin parissa ja olla ylpeä tekemisestäni. Silloin se näkyi myös tuloksessani. Huomasin tekeväni töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät olleet valmiita tarttumaan työhön ja tavoittelemaan omalla työllä haaveitaan ja tavoitteitaan. Tein paljon heidän puolestaan ja yritykseni ei kasvanut.

 

Opin kantapään kautta, että minun pitää ensin itse uskoa omaan tekemiseeni ja vasta sitten se näkyy ulospäin. Siitä lähtien olen kertonut ylpeänä alastani, työstäni ja tavoitteistani. Ei kestänyt kauaa, kun huomasin tekeväni töitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka olivat itse valmiita tekemään töitä ja halusivat kulkea päämäärätietoisesti eteenpäin kohti tavoitteitaan. Suurin neuvoni on siten se, että tee täysillä sitä mitä teet! Älä pyytele anteeksi olemassaoloasi tai pienentele saavutuksiasi. Ei ole helppoa olla yrittäjä ja tienata sillä elantonsa, ja jo pelkästään se, että olet valinnut sen polun, on isojen hurraahuutojen arvoinen!

Kaikessa ei tarvitse olla valmiiksi hyvä tai osata kaikkea täydellisesti, jotta voisi aloittaa oman yritystoiminnan. Ala-asteen englannin opettajani iskosti mieleeni jo nuorena ajatuksen, että kielten opiskelu ei tule olemaan minun juttuni. Hän sanoi muistikuvieni mukaan seuraavanlaisesti: ”Jaana, olet matemaattisesti lahjakas, mutta kielten opiskelu ei ole sinua varten”. Jotenkin tuo kolmosluokalla kuultu lausahdus pysyi todella pitkään mukana mielessäni ja vaikka olen ollut suunnaton hikari ja kympin oppilas, niin kielten opiskelussa etenin rimaa hipoen vielä lukiossakin. Olin ajatellut, että minusta ei ole puhumaan kieliä, en osaa enkä ymmärrä ja annoin periksi.

 

Myöhemmin yrittäjänä istuin kansainvälisessä koulutuksessa kuuntelemassa englannin kielistä puhujaa. Huomasin, että minulla oli suuri halu ymmärtää koulutusta. Halusin myös päästä kommunikoimaan edustamani yrityksen johdon ja kansainvälisten kollegojeni kanssa. Ainoa haaste oli, että olisi pitänyt osata puhua ja ymmärtää englantia. Ymmärsin sanan sieltä ja toisen täältä, mutta janosin oppia lisää. Päätin, että jokaisesta koulutuksesta haluan saada jonkun opin mukaani kotiin. Ei haittaa, vaikka en ymmärtäisi kaikkea, mutta joka kerta ymmärsin enemmän. Kun kymmenes yrittäjävuoteni alkoi, koulutin Göteborgin isossa pohjoismaisessa koulutuksessa 1500 kollegaani englanniksi. Astelin reippaasti lavalle punaisessa mekossani ja olin kovin ylpeä itsestäni saadessani seisovan yleisön aplodit esitykseni päätyttyä. Oppi tässä tarinassa on se, että älä koskaan anna muiden kertoa sinulle mihin sinä pystyt ja mihin et! Pystyt mihin vain, jos haluat! Kaiken ei tarvitse eikä pidä olla valmista, vaan on tärkeää aloittaa jostain. Ehdit kyllä hioa tekemistäsi, tuotettasi, tavoitteitasi, markkinointiasi ja taitojasi koko ajan paremmaksi matkan varrella, mutta jos ei koskaan aloita, ei voi saavuttaakaan mitään.

yrittäjyys puhuja

Oma yritykseni on kasvanut, kehittynyt ja muuntautunut matkan varrella elämäntilanteeni ja tarpeideni mukaisesti. On ollut aikoja, kun olen voinut käyttää käytännössä rajattomasti aikaa työntekoon ja nauttinut suunnattomasti tavoitteiden saavuttamisen tuomasta riemusta. Olemme mieheni kanssa mm. matkustelleet erilaisilla palkintomatkoilla useita kertoja ympäri maailman ja ne ovat olleet aivan unohtumattomia kokemuksia. Olen saanut suunnatonta iloa ja tuntenut hurjan suurta ylpeyttä nähdessäni, että ihmiset, joille olen opettanut tämän työtavan ja valmentanut heitä sen parissa, ovat saavuttaneet upeita tuloksia, saaneet itsevarmuutta ja muuttaneet elämänsä toivomaansa suuntaan! Olen myös saanut kokea, että oma yritys kulkee matkassa, vaikka elämässä tapahtuu isoja muutoksia. Tällaisia muutoksia ovat olleet mm. paikkakunnan vaihdos Vantaalta Seinäjoelle ja perheen perustaminen.

 

Tänään olen kahden pienen tyttären äiti, yhden miehen rakastava vaimo sekä yrittäjä. Työtapani ja tavoitteeni ovat muuttuneet elämäntilanteen mukaan, mutta yrittäjyys on pysynyt! Minä ja mieheni toimimme molemmat yrittäjinä ja olemme pyrkineet luomaan sellaisen elämän, josta ei tarvitse ottaa lomaa, voidakseen elää. Olemme pyrkineet rakentamaan työn, joka mahtuu elämäämme eikä elämää, joka mahtuu töidemme sanelemiin raameihin. Aina tässä ei olla onnistuttu täydellisesti, mutta sitä kai se elämä juuri parhaimmillaan on, sadetta ja aurinkoa sopivassa suhteessa!

 

 

 Kuvan ottanut Sinetiksi Visuals Oy

Jaana Vaholuoto

info@jaanavaholuoto.fi, p. 0407243666

www.jaanavaholuoto.fi

www.foreveraloevera.fi

www.kierronverrantoivoa.fi