Yrittäjältä päivää

Olen ennemminkin kirjoittanut yrittämisestä blogiini ja nyt tuntuu, että yrittäjyys (lue: yrittäjien kohtalo) on taas ajankohtainen aihe. Olen kohta kymmenen vuotta työllistänyt itse itseni yrittämisellä. Yrittäjyydessä itseäni eniten motivoi vapaus valita, että koska tekee töitä, missä ja miten. Myös aviomieheni on yrittäjä ja olemmekin monesti naureskelleet, että yrittäjällä on tosiaan vapaus valita, että mihin aikaan vuorokaudesta tekee 16h työpäivänsä. 😝

 

Miten yrittäjän vapaus toteutuu tänään? Onko yrittäjällä nyt vapaus valita, että lyökö luukut kiinni heti vai kohta? Suomalaisten paljon markkinoitua sisua koetellaan juuri nyt ja lujaa. Mikäli olet yrittäjä, jolla on lapsia, niin sinulla on vielä asteen verran haastavampi tilanne eikä yhtään käy kateeksi. Sitä saa todella pinnistää, että repeää samaan aikaan toimimaan äitinä tai isänä, kotiopettajana, lasten kaitsijana ja yrittäjänä, joka yrittää keksiä tuhatta ja sataa uusia tapoja saada liikevaihtoa asiakkaiden jäädessä kotiin.

Me olemme kuitenkin suhteellisen pieni maa ja meiltä löytyy kyky puhaltaa yhteenhiileen! On se nähty ennenkin ja tämä kaikki voidaan vielä kääntää hyväksi! Se ei riitä, että yrittäjille tarjotaan mahdollisuutta saada lisälainaa. Laina on lainaa ja sekin pitää joskus maksaa takaisin. On tehtävä jotain ja nopeasti. En tiedä itsekään, että mikä se viisasten kivi on ja varmasti tämä tilanne johtaa useihin konkursseihin. Ajattelin kuitenkin jakaa muutamia suhteellisen helppoja vinkkejä, joita ainakin voidaan kaikki tehdä!

Onko sinulla yrittäjäkavereita? Alasta viis, uskon, että kaikki tarvitsevat nyt jeesiä! Mitä sinä voit tehdä?

1. Voit tietenkin jatkaa asiointia yrityksissä! Tämä on se tärkein vaihe, joka tuo paljon kaivattua liikevaihtoa yrityksiin!

2. Voit jakaa yrittäjäystäviesi postauksia somessa, tykätä heidän somejulkaisuista ja -sivuistaan sekä suositella palveluja eteenpäin.

3. Onko yrittäjäystävilläsi lapsia? Ehkä voit tarjoutua oman terveydentilasi ja aikataulujesi puitteissa toimimaan lapsenvahtina nyt, kun isovanhempia ei olisi hyvä pyytää avuksi. 🤱

4. Onko sinun yrittäjäystäväsi erittäin hyvä jossain asiassa? Ehkä voit ideoida ystävällesi lisätuloja vinkkaamalla hänen osaamisestaan. Joskus vaikeassa tilanteessa on haastavaa itse nähdä oman ympyrän ulkopuolelle ja tunnistaa omia erityistaitoja.

5. Mieti vaihtoehtoisia tapoja asioida yrityksissä, jos et voi tai halua mennä paikanpäälle? Ehkä voit tilata esimerkiksi ruokaa kotiin, käyttää verkkokauppoja hyväksesi tai ostaa itsellesi lahjakortin myöhempää käyttöä varten. 💻📦

6. Oletko jonkun salin/tallin/muun harrasteen jäsen? ⚽️ Ehkä voit jatkaa kuukausimaksun maksamista, vaikka joutuisitkin olemaan harrasteesta hetken pois. Näin takaamme, että pääsemme harrastamaan myös koronan jälkeen, kun harrastuspaikkamme ovat edelleen pystyssä!

Mitä yrittäjä voi tehdä?

1. Hengitä ja rauhoitu. Kaikki ovat samassa tilanteessa ja eteenpäin jatketaan tapahtui mitä tapahtui. Hyvän ystäväni sanoin: “Ei se niin mee, etteikö se jotenkin menis!”

2. Mieti, että mitä voit tehdä juuri nyt? Voisitko kehitellä toisen myyntikanavan tuotteillesi? Onko jotain sivutuloa, jota voisit tehdä?

Esimerkiksi: Kampaaja voisi miettiä tapoja myydä omia ulosmyyntituotteitaan esimerkiksi verkkokaupassa tai omissa somekanavissaan ja postittaa tuotteet asiakkaille. 💇‍♀️💇‍♂️

Ravintola voi myydä take away-annoksia tai kotiinkuljetettua ruokaa. 🍰🥗🍕

Tuote-esittelijät (itseni mukaan lukien) voivat pitää esimerkiksi nettiesittelyjä tuotteistaan ja käyttää verkkokauppaa. 💻📦🛒

Tässä vain muutama aika päivänselvä idea, mutta varmasti on miljoona muutakin tapaa. Idoeita saa heittää kommentteihin. Ehkä joku saa juuri sinun ideastasi pelastettua oman ja perheensä talouden.

3. Mitä sinä osaat? Mitä olet aiemmin tehnyt? Ehkä olet esimerkiksi lähihoitajakoulutuksen saanut jalkahoitaja? Voisitko ajatella tekeväsi keikkaa vanhaan työpaikkaasi hoitajana? Tai voisitko muuten kehittää muuta osaamistasi hetkelliseksi tulonlähteeksi?

4. Sovi maksuajoista. Juuri sähköpostiin kilahti yrittäjille tarkoitettu uutiskirje, että esimerkiksi YEL-maksuista tai niiden viivästymisestä ei peritä korkoa. Verottaja tulee myös vastaan tarjoamalla maksujärjestelyjä ja esimerkiksi olemalla laskuttamatta viivästyskorkoja. Tämä tulee kuitenkin itse pyytää omaverossa.

5. Pyri maksamaan ajallaan muiden pienyrittäjien saamiset. Näin noidankehä ei pääse syntymään! Hekään eivät pysty taas vastavuoroisesti maksamaan omia laskujaan, jos saamiset jää tulematta.

6. Onko varastossasi tavaraa, jota voit realisoida? Nyt se kannattaa tehdä vaikka vaihtoehtoisilla myyntikanavilla, jos perinteinen kivijalkakauppa ei toimi. (Esimerkiksi some tai verkkokauppa). Keksi kanta-asiakkaillesi kampanjoita ja tarjouksia. 

7. Älä ota lisää velkaa. 💸

8. Tutustu ja pysy kärryillä nykytilanteesta.🕵️‍♀️ Hyvää infoa yrittäjille on tarjolla yrittäjien sivuilla: (https://www.yrittajat.fi/yritt…/kaikki-koronasta-yrittajalle)

MUISTA: Tämä ei kestä loputtomiin! Tästä selvitään ja jatketaan eteenpäin vahvempina! Tee parhaasi, huolehdi itsestäsi ja lähimmäisistäsi! Terveys on kuitenkin prioriteetti ykkönen ja sen takaaminen koko meidän väestölle! Vaikka tämä kuulostaakin kliseiseltä, niin muista miettiä niitäkin asioita, mitkä on just tänään todella hyvin sun elämässä! Mennään niiden ajatusten voimalla eteenpäin! 💪

Kiitos, kun luit tänne asti. Saa jakaa 

 

Rakkain terveisin,
Yrittäjä ja yrittäjän vaimo 🥰