Unelmien luo

“Ei oo liian suurta unelmaa, jos tahot tarpeeks. Sä sanot mahottomaks, mä sanon haasteeks. Se kysyy rohkeutta, vaatii voimia. Ottaa aikaa, mut antaa syyn toimia. Ei ootteluu ja totteluu, vaan tähtien kurotteluu. Tahto, taito ja tieto, se on se kolmiottelu. Ei tuu ilmaseks, harvoin ees tosi iisisti, mut sä kuuntelet nyt suomen positiivisint. Joten asenne pysyy, mut se kans työtä tuottaa, sun negatiivisuus, unelmas työntää luotaan. Elävä esimerkki, Te tarviitte mun laist, Jotta voitte osottaa sormella: That’s the good guy. Suuntaani sitoutunut, ankara itelleni. Meni miten meni, mä tiedän tavoitteeni. Haettava ite, ei ne mulle niitä tuo. Määrätietoisin askelin Kuljen unelmien luo!”
Elastinen laulaa Unelmien luo-laulussa.


Unelmiin ja unelmointiin liittyy paljon lausahduksia niin puolesta kuin vastaan. Erilaiset lainaukset ovat tämän hetken trendi ja monella onkin motivaatiolauseita esimerkiksi puhelimen taustakuvana. Toisaalta suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietynlainen nöyryys ja tarve tyytyä nykytilaan eikä ainakaan saa mitenkään pröystäillä saavutuksillaan. Jos liikaa havittelet, niin korkalta tulet alas. “Se joka kuuseen kurkottaa, katajaan kapsahtaa” ja mitä näitä nyt on.

Miksi ihanteenamme on 40 vuoden työura samassa työpaikassa, josta kaiken jälkeen kiitokseksi saadaan kultakello, kun eläköidytään? Miksi se on normaalia, että käydään töissä viitenä päivänä viikossa kahdeksasta neljään ja toistetaan sitä 40 vuotta? Eläkkeellä tienataan sitten 40% siitä, mitä aiemmin tienattiin ja silloin pitäisi toteuttaa unelmia? Vai onko se enää ihanne? Tänä päivänä on jo melko yleistä, että vaihdetaan alaa ja tehdään ehkä ihan jotain muuta työtä kuin mihin ollaan nuorena opiskeltu. Se on minusta upea asia! Miten ihminen voisi 15 vuotiaana päättää ja sinetöidä tulevaisuutensa niin, että tätä minä haluan tehdä koko elämäni ja vaikka en haluaisikaan, niin teen silti, koska niin sen kuuluu mennä? Mielestäni ei mitenkään.

Entäs ne unelmat sitten? Saako unelmoida? Lapset saa, se on normaalia. Kukaan ei sano lapselle, että ei sinusta voi tulla laulajaa, oletko hullu? Miksi sitten aikuisena emme voisi unelmoida? Mihin kadotamme sen lapsen kyvyn haaveilla ja unelmoida tulevasta? Totuushan on, että ihan kaikista ei varmaan tule maailmanmestaria jokaisessa lajissa, mutta todella hyviä ainakin! Ihmisellä on älytön potentiaali ja suurin osa meistä käyttää siitä vain murto-osaa omassa arjessaan.

Työssäni tapaan paljon erilaisia ihmisiä ja jokaisella on taustallaan oma tarina. Tapaamani ihmiset ovat monelta eri alalta ja erilaisista elämäntilanteista lähtöisin. Sen takia usein kysyn heiltä paljon erilaisia kysymyksiä, jotta voisin oppia tuntemaan heidät ja heidän tapaansa ajatella elämää. Kysyn unelmista ja haaveista. Kysyn tavoitteista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Osalla vastaukset tulevat kuin apteekin hyllyltä, osa taas katsoo minua huulipyöreänä sellaisella ilmeellä kuin eivät olisi ymmärtäneet kysymystä. Monet ihmiset eivät ajattele yhtään tulevaisuuttaan, eivät tee suunnitelmia tai laadi tavoitteita. He usein sanovat, että he keskittyvät nykyhetkeen ja elävät tässä ja nyt. Näin sanoi Lauri Tähkäkin juuri tulleessa Vain elämää-jaksossa ja silti hän on saavuttanut isoa menestystä elämässään. En allekirjoita sitä, että ei voisi elää tässä ja nyt sekä samalla unelmoida tulevasta. Varmasti Tähkälläkin on tavoitteita, vaikka ei kirjallista viiden vuoden suunnitelmaa itselleen tekisikään. Eri ihmisille toimii eri tavat. On tärkeää, että sinä tiedät mikä on sinun tapasi?

Missä sinä olet viiden vuoden päästä? Jos jatkat elämääsi samalla tavalla kuin nyt, niin missä sinä olet? Oletko onnellisempi kuin nyt? Oletko saavuttannut jotain haaveita tai tavoitteita? Jos jo nyt tiedät vastata, että et, niin muuta hyvä ihminen jotain.

Jos unelmointi on sinulle superhankalaa, niin minulla on sinulle yksi apukysymys. Se on kysymys, johon melkein jokainen suomalainen osaa vastata, vaikka ei muuten tietoisesti miettisi haaveitaan. Se kuuluu näin: “Mitä tekisit, jos voittaisit 10 miljoonaa lotossa?”. Mitä sinä tekisit? Listaa ainakin 10 ensimmäistä asiaa paperille. Mitä sinä tekisit, jos ei olisi rahasta kiinni?

Raha. Rahasta ei saa puhua. Raha on tabu. Jos puhuu rahasta on pröystäilijä. Jos haluaa ja tavoittelee paljon rahaa on ahne ja itsekäs. Raha tekee ihmisestä pahan. On parempi tyytyä. Tulen toimeen vähemmälläkin. Onko asia oikeasti näin? Miksi rahasta ei puhuta? Miksi rahaa ei saa haluta? Raha ei tee onnelliseksi. No ei varmasti pelkästään teekään. Köyhä ihminen on sellainen, jolla ei ole elämässään muuta kuin rahaa. Hyvä ihminen on kuitenkin hyvä ihminen, oli hänellä rahaa tai ei. Hyvä ihminen voi tehdä rahalla hyviä asioita, eikä se tee hänestä automaattisesti ahnetta tai pahaa. En tiedä onko läpeensä pahoja ihmisiä edes olemassa, mutta jos ajatellaan vaikka itsekeskeistä ihmistä, niin hän on varmasti sitä edelleen köyhänä tai rikkaana. Tanskalainen kollegani on ansainnut samalla työllä mitä minä teen miljoonia euroja. Hän käyttää suuren osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Hän on rakentanut muun muassa kouluja köyhille alueille, perustanut oman helpafrica-hyväntekeväisyysjärjestön ynnä muuta. Hänen intohimonsa on auttaa mahdollisimman montaa köyhää maailman lasta. Siihen hän tarvitsee paljon rahaa ja sitä varten hän on valmis tekemään töitä kovemmin kuin muut. Hän on jäänyt lapsuudessaan orvoksi ja on rakentanut uransa tyhjästä. Hänen historiansa on sama, oli hänellä rahaa tai ei, mutta tulojensa avulla hän voi auttaa muita saman kokeneita lapsia. Hän on vain yksi esimerkki ja niitä on tässä maailmassa varmasti hurjasti enemmän.

Raha on suurin riitojen aiheuttaja parisuhteissa. Riitoja voi aiheuttaa sekä sen puute että se mihin sitä käytetään.Kaikilla meillä on varmasti joskus ollut taloudellisia huolia tai ahdistusta rahan riittävyydestä. On tullut äkillisiä menoja tai esimerkiksi työt ovat yllättäen loppuneet. Toiset eivät pysty toimimaan paineen alla ja tilanne lamaannuttaa. Toisille se toimii isona motivaationa ja he muuttavat asioita. Oli miten oli, niin jokatapauksessa rahahuolet aiheuttavat paljon stressiä ja siksi se on varmasti aiheenakin niin tabu. Minkälainen asenne sinulla on rahaan? Miten haluaisit opettaa lapsellesi rahan käyttöä, ansaitsemista ja säästämistä? Miten itse suhtaudut rahaan? Joskus on hyvä tuulettaa omia asenteita.

On ihan ok haaveilla ja tavoitella ansaitsevansa enemmän rahaa! Aina ei tarvitse tyytyä ja tulla toimeen. Voit saavuttaa kaiken sen, mitä haluat. Keinoja on kyllä, kun otat ja tartut niihin! Kun lopetat rahan pitämisen pakollisena pahana, voit huomata, että sitä kertyy aiempaa enemmän. Ystäväni on opettanut minulle yhden vinkin rahan käsittelyyn ja säästämiseen! Kerron sen nyt teille: “Maksa aina itsellesi ensin.” Se ei ole helppoa, mutta opettele ja harjoittele, niin tulet paremmaksi siinä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kun kauan odotettu palkkapäivä koittaa ja tilillä pyörii enää senttejä, niin ennen kuin alat vahvistaa maksamattomia laskuja, siirrä jokin summa palkastasi omalle säästötilillesi. Nyt joku teistä ajattelee heti, että helppoahan se olisi, jos olisi mistä siirtää. Minä olen varma, että jokaisen palkasta tai tuloista pystyy siirtämään pikkiriikkisen siivun omalle säästötilille. Oli se sitten satanen, vitonen tai vaikka yksi euro, niin kyse ei ole summasta vaan opitusta tavasta. Tee tämä jatkossa AINA, kun tilillesi tulee +-merkkinen merkintä. Voit yllättyä.

Tänä päivänä tavallinen työ ei ehkä olekaan se “normaalein” tai ainakaan turvallisin vaihtoehto. Aiemmin on puhuttu yrittäjyyden olevan iso riski, mutta toisaalta siinä voi vaikuttaa omiin työtunteihin, ansaitsemiseen ja työtapaan sekä paljon muuhun. Ainakaan kukaan ei tuo sinulle yt-neuvottelujen kutsua käteen. Nykyisin on olemassa satoja esimerkkejä siitä miten tavalliset ihmiset ovat jakaneet tulonlähteensä useampaan osoitteeseen. On hyvä, että kaikki munat eivät ole samassa korissa. Itseasiassa joissain oppaissa neuvotaan hankkimaan jopa seitsemän eri tulonlähdettä. Työ, sivutyö, yrittäjyys, yrittäjyys toisen työn ohella, sijoittaminen, säästäminen ja niin edelleen. Jokainen voi tehdä jotain. Missä sinä olet hyvä? Mitä sinä voisit opetella seuraavaksi?

Jos sinusta tuntuu vaikealta miettiä, että mitä haluat, niin voit kurkata tämän minun vuosia sitten tekemäni videon. Ehkä siitä on hyötyä. Olen tehnyt sen aikoinaan tiimiläisilleni, mutta se sopii kenelle vain apuvälineeksi. Kun sinä tiedostat omat haaveesi ja sen mikä sinua motivoi ja kun motivaatiosi on suurempi kuin tekosyysi, mikään ei voi pysäyttää sinua.

Minulla aina lähtee vähän lapasesta tämä kirjoittaminen, kun innostun, mutta lyhyesti täytyy vielä mainita yhdestä aiheeseen liittyvästä työkalusta. Sen nimi on unelmakartta. En sen tekemiseen alunperin ole itse uskonut. Kuulun niihin ihmisiin, jotka ovat perusjuntteja ja uskovat vasta, kun näkevät. Tein sellaisen kuitenkin vuosia takaperin ensimmäisen kerran, kun jossain koulutuksessa se oli aiheena. Tykkään näpertelystä ja askartelusta, joten ihan hauskaa sen teko oli. Leikkelin lehdistä tekstejä ja kuvia, jotka puhuttelivat minua ja jotka olivat mielestäni inspiroivia. Ennen leikkelyä mietin ja kirjoitin ylös vastauksia niihin kysymyksiin, joita esitin ylläolevalla videolla. Liimasin leikatut tekstit ja kuvat isolle pahviarkille ja vein arkin toimistoni seinälle. Unohdin pahvin siihen, enkä sen koommin asiaan palannut. En ikinä ajatuksella katsonut sitä, mutta tottakai alitajuisesti olen varmasti vikuillut seinälle ohi kävellessäni.

Vuosi myöhemmin teimme muuttoa Seinäjoelle ja oli aika tyhjentää Helsingin toimistoni. Irrotin tämän kartan seinältä ja katsoin sitä hymyillen. Olin häkeltynyt, että käytännössä melkein kaikki siitä oli toteutunut. Tehdessäni karttaa toivoin kovasti, että pääsisin takaisin hyvään kuntoon ja alkaisin liikkua. Vuoden aikana olin “sattumalta” toteuttanut oman “Rakas, Minusta tulee FIT”-projektin ja päässyt takaisin kuntoon. Puntarikin näytti toivomaani vitosella alkavaa lukemaa, kun projekti oli valmis! Lisäksi kartassa oli haaveita omasta kodista. Vuoden sisällä oli “sattumalta” oma koti löytynyt Vantaan Tammistosta. Kartassa oli haaveita myös yrittäjyyden kasvattamisesta. Muuttoa tehdessäni mietin, että edeltävä vuosi oli ollut bisnekseni suurin siihen mennessä ja olin saavuttanut ison tavoitteeni hakea ylimääräiset palkintoshekit sekä Etelä-Afrikasta että Dubaista. Haaveena oli myös päästä naimisiin. Edeltävän vuoden aikana minua oli kosittu ja hääpäivä oli päätetty. Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä olin toivonut pääseväni takaisin satulaan. Sekin toteutettiin, kun Onnipoika oli edistynyt esikoulussaan.

No toimiiko unelmakartan teko? En tiedä, että mikä toimi, mutta ainakin kaikki haaveeni siitä toteutui. Alitajunta ohjaa meidän kaikkea tekemistä ja on huomattavasti vahvempi kuin osaamme edes ajatella. Mitä sinun alitajuntasi sanoo sinulle? Auttaako se sinua saavuttamaan unelmasi vai estääkö se sinua? Kokeile tehdä unelmistasi kartta. Ei se yksin ihmeitä tee, mutta sen avulla alitajuntasi saa uutta työstettävää siitä mitä todella haluat.

Oli miten oli, lopetetaan tämä kirjoitus Sami Saaren kappaleen sanoihin:
“Toivon sinulle joka unelmaasi teet

Että joka päivä niitä lähemmäksi meet

Älä odota vaan pyyhi kyyneleet

Ei kukaan unelmaasi luoksesi tuo

Mene unelmien luo!”

Kuuntele biisi klikkaamalla tästä!

Terkuin Jaana