Pyykkietikkaa, silityssuihkeita ja huonetuoksuja

Olen niin innoissani! Minä rakastan tehdä käsitöitä ja sytyn kaikista DIY-ohjeista. Luvassa on kuitenkin jotain itsellenikin täysin uutta! Verkkokauppani laajensi tänään tuoterepertuaariaan 100% puhtailla, erittäin laadukkailla eteerisillä öljyillä ja siitähän se ajatus sitten lähti! Nyt on aika kokeilla valmistaa tässä kotikutoisessa käsityötehtaassani pyykkietikkaa, silityssuihketta ja huonetuoksua! Kirjoitan tähän postaukseen simppelit ohjeet näiden valmistamiseen kotona. Nämähän ovat nyt erittäin kovaa huutoa joka paikassa ja ovat siivouksen ”the juttu”! Hintakin on usein sen mukainen, mutta nyt voit valmistaa niitä itse ja mikä parasta, voit itse vaihtaa tuotteiden tuoksuja omien mieltymystesi mukaan.

 

Sitä en tiedä, että lisäisikö nämä siivousintoa? Sopisi ainakin hyvin meidän perheeseemme, jos niin kävisi. Olemme nyt viikon ajan mieheni kanssa noudattaneet siivouslistaa, jonka yhdessä suunnittelimme. Tai, jos totta puhutaan, niin minä lisäsin työtehtäviä listaan ja mies huusi jokaisen kohdalla, että ”ei tuollaista tarvitse joka viikko tehdä”. Tai ainakin melkein jokaiseen kohtaan. Katsotaan, että josko kaksi aikuista ihmistä onnistuisi pitämään huushollinsa edes jotenkuten siistissä kunnossa AINA, eikä vain siivouspäivinä. Olisi kiva kuulla, että mitä kaikkea teidän perheessä siivotaan joka viikko? Mitkä jutut kuuluvat teidän rutiineihinne? Meillä on imuroitu silloin, kun tulee vieraita ja silloin, jos eteisestä voisi pian paalata heinäpaalin, kun kenkien mukana on niin paljon kulkeutunut moskaa muun muassa tallilta. No ei ehkä ihan niin harvoin, mutta eipä paljon puutukkaan! Josko tähän tulisi nyt muutos!

Takaisin siivoussuihkeisiin ja ohjeisiin! Nämä eteeriset öljyt, joita aion käyttää suihkeissani, eivät sisällä lisäaineita tai synteettisiä öljyjä. Lisäksi raaka-aineiden kasvupaikat ovat tarkoin valikoituja, jotta laatu on parasta mahdollista. Esimerkiksi sitruunat kerätään käsin ja varastoidaan Kaliforniasta ja Argentiinasta ja ne käytetään vasta, kun ne ovat täydellisen kypsiä. Sieltä saadaan maailman parhaita sitruunoita! Piparminttu on Intiassa Himalajan juurella kasvavan piparmintun lehdistä. Siellä ilmasto ja maaperä tuottavat laadukasta piparminttua. Laventeliöljy on valmistettu laventelista, joka kasvaa Bulgariassa. Maan ihanteelliset kasvuolosuhteet mahdollistavat sen, että öljyssä on laventelille tyypillinen hedelmäisen makea tuoksu. Näillä öljyillä on kiva lähteä valmistamaan suihkeita!

Forever eteeriset öljyt

Pyykkietikka

Miksi kannattaa käyttää pyykkietikkaa? Yksinkertainen vastaus: Se on myrkytön vaihtoehto huuhteluaineelle. Lisäksi se tekee pyykistäsi raikkaan tuoksuisen, puhdistaa myös pesukonetta, poistaa ikäviä hajuja vaatteista, pehmentää tekstiilejä ja kirkastaa värejä. Lisäksi kyseessä on ekologinen tuote, joka ei rasita luontoa. Huuhteluaineet ovat muutenkin aikamoisia kemikaalipommeja eivätkä mitenkään luontoystävällisiä sellaisia!

 

Pyykkietikan valmistus

Et tarvitse kovinkaan montaa raaka-ainetta valmistaaksesi oman pyykkietikan! Nimensä mukaisesti yksi tärkeimmistä pyykkietikan raaka-aineista on itse etikka. Tarvitset ihan tavallista 10% väkiviinietikkaa. Tarkista, että sinulla on oikea etikka eli ei esim. omenaviinietikka tai punaviinietikka.

 

Lisäksi tarvitset laadukasta eteeristä öljyä tuomaan tuoksua. Tuoksun voit valita oman mieltymyksesi mukaisesti tai voit valmistaa useita versioita eri käyttötarkoituksiin! Esimerkiksi laventeli rauhoittaa, joten se sopisi hyvin liinavaatteiden pesuun. Sitruuna piristää ja poistaa tehokkaasti hajuja eli se voisi sopia mainiosti esimerkiksi urheiluvaatteille, joissa on melko usein pinttynyttä hajua. Tärkeintä on, että itse pidät tuoksusta!

 

Ohje:

4 dl etikkaa
1 dl vettä
15-20 tippaa eteeristä öljyä

 

Tarvitset myös pullon tai jonkin muun soveltuvan astian pyykkietikalle. Mittaa kaikki aineet ja kaada ne suoraan pulloon. Ravista lopuksi, että kaikki ovat sekoittuneet keskenään.

 

 Käyttö

Käytä pyykkietikkaa samoin kuin huuhteluainetta eli lisää pyykkietikkaa noin 0,5dl huuhteluainelokeroon. Muista ravistaa pulloa aina ennen käyttöä!

 

Pyykkietikan ohje
Pyykkietikka

 Kauniit kuvat ovat lainattu Uusi kuu- ja kaikkipaketissa.fi-blogeista.

Huonetuoksu / Itse tehdyt tuoksutikut

Tarvitsemasi välineet:

 • Bambutikkuja (ruokakaupoissa myytäviä varrastikkuja) tai luonnollisia tuoksutikkuja muusta materiaalista.
 • Pieni tyhjä pullo, maljakko tai tyylikäs saippuapumppu (vältä kuitenkin muovimateriaaleja ja puun kaltaisia huokoisia materiaaleja).
 • 1 pala ohutta pahvia
 • Isopropyylialkoholia (apteekista)
 • Vettä
 • Eteeristä öljyä

 

Tee näin:

 1. Katkaise tikut haluamasi pituisiksi ja poista terävä kärki.
 2. Valmistele pullo: varmista, että se on tarpeeksi puhdas, jos käytät vanhaa pulloa.
 3. Tee pahvista suppilo pullon täyttämistä varten.
 4. Täytä pulloon 1 osa isopropyylialkoholia ja 1 osa vettä, kunnes pullo on täysi – älä täytä liian täyteen!
 5. Lisää haluamaasi eteeristä öljyä. Käytä noin 20 pisaraa 150 millilitraan nestettä. Muista, että hyvät öljyt ovat tiivistettyjä – kokeile aluksi pienellä määrällä, että kuinka voimakkaan tuoksun haluat.
 6. Työnnä bambutikut pulloon ja käännä tunnin kuluttua.
 7. Aseta pullo haluamaasi paikkaan – ja anna ihanan tuoksun levitä huoneeseen!

 Varmista, että uteliaat lapset ja lemmikit eivät yllä pulloon.

Huonetuoksu

 


Silityssuihke

Silityssuihke valmistetaan samalla reseptillä kuin pyykkietikka. Kannattaa valita suihketta varten nimensä mukaisesti pullo, johon saa suihkepään. Suihkuttele muutamia suihkauksia silitettävälle tekstiilille juuri ennen silitystä. Voit kokeilla tehdä silityssuihkeen myös pienemmällä määrällä etikkaa ja enemmän vettä.

Silityssuihke

Yllä oleva ihana kuva lainattu meilläkotona.fi


Huonetuoksu

Helppo huonetuoksu syntyy kätevästi suihkepulloon.

OHJE:

1½ dl vettä
2 tl hienoa merisuolaa
20 tippaa eteeristä öljyä
Suihkepullo

Käytä tarvittaessa esim. WC-raikastimena tai koko kodin huonetuoksuna!

 

Tässä muutama ohje testailtavaksi! Itse rakastan keittiössä ja siivouksessa käyttää nimenomaan sitruunan eteeristä öljyä! Se vie rasvan hajua pois ja muutenkin raikastaa koko kodin! Hyvä vinkki on tavaroita järjestellessä laittaa villasukat jalkaan ja tiputtaa niiden pohjiin muutama tippa sitruunaöljyä. Samalla, kun hiihtelee ympäri huushollia kiikuttamassa tavaroita oikeille paikoille, tulee myös puolivahingossa raikastettua koko koti! Lisäksi olen tiputtanut eteerisiä öljyjä muutaman tipan imurin suodattimeen. Tunkkaisen imurin hajun sijaan kodissa leijailee raikas tuoksu!

Ja hei, itse tehdyt tuotteet kannattaa ehdottomasti viimeistellä kauniilla etiketeillä. Itse tykkään todella paljon yksinkertaisesta dymolla tehtävästä tekstistä, jossa mustalle pohjalla tulostuu laitteesta valkoisia kohokirjaimia. Jos mieluummin haluat tulostaa etiketit, niin tästä klikkaamalla löydät muutaman tekemäni mallin ladattavaksi ja muokattavaksi ilmaiseksi. Ole hyvä!

Pyykkietikka
Huonetuoksu
Silityssuihke

Viimeisenä ihan pakko vinkata myös omasta joulunajan ja talven lempituoksusta nimeltään Defense! Tätä käytän kodissa näin talvea vasten huonetuoksuna ja tämä on niin ihana! Se on sekoitus seitsemää laadukasta öljyjä kuudesta eri maasta. Mausteneilikkaa Madagaskarilta, appelsiinia Yhdysvalloista, kanelin kaarnaöljyä Madagaskarilta, frankinsensia Somaliasta, rosmariinia Unkarista, eukalyptusöljyä Australiasta ja katajanmarjaa Nepalista. Nämä arvokkaat öljyt maailman eri kolkista muodostavat aivan ihanan tuoksun, joka tuo mieleen joulun!

Eteerinen öljy defense

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä sinulle! Kommentoi ihmeessä, jos sinulla on mielessäsi muita hyviä vinkkejä eteeristen öljyjen käyttämiseen! 

Rakkaudella,
Jaana

Ps. Meillä on huikean kaunis lahjapakkaus näistä öljyistä, joka sopii mainiosti esimerkiksi joululahjaksi! Siitä löytyy kaikki blogissa mainitsemani öljyt 15ml pulloissa.

Eteeriset öljyt lahjapakkaus
Eteeriset öljyt