Nukutko hyvin?

Huikkaamme päivittäin kumppanillemme, lapsillemme tai esimerkiksi tekstiviestissä ystävälle ”Hyvää yötä”. Mitä se ”hyvä yö” oikein tarkoittaa? Se on pelkkä sanonta, mutta jos oikein miettii, niin minkälainen yö on hyvä yö? Omasta mielestäni hyvä yö kuvastaa sitä, että menee nukkumaan ihanan pehmeisiin lakanoihin ja saa melkein heti unenpäästä kiinni. Nukkuu kuin tukki heräilemättä aamuun asti ilman, että mihinkään painaa tai sattuu. Ilman, että mikään raaja on keskellä yötä tunnoton ja puutunut. Ilman, että aamulla tuntee jääneensä rekan alle. Hyvä yö on sellainen, että herää virkeänä, notkeana ja levänneenä. Sellainen yö, joita on vain elokuvissa.

Vai olisiko sittenkin mahdollista saada hyvät yöunet myös kotona? Itse olen onnekas, sillä nukahdan aina heti. En heräile öisin, ellei joku raajani ole sopivasti puutuneena niin, että herään siihen. Aamulla olo on kuitenkin kuin selkäsaunan saaneella. Sänkymme on kertakaikkisen surkea ja syytänkin sitä huonosta unestani. Se on kymmenen vuotta vanha jenkkisänky, jonka keskelle on muodostunut kuppi, johon molemmat uppoamme kätevästi yön aikana. Aamulla olo on samantyylinen, kuin olisi nukkunut alla olevan kuvan sängyssä.

Me olemme mieheni kanssa harvinaisia nukkujia siitä, että nukumme koko yön aivan kiinni toisissamme. Koko yön. Kun toinen kääntyy, niin toinenkin kääntyy ja samaa rataa jatketaan aamuun saakka. En voisi kuvitellakaan meille sänkyä, jossa olisi kaksi erillistä patjaa. Mikään ei saa sappeani kiehumaan yhtä tehokkaasti kuin se, että olen varannut hotellihuoneen king size-pedillä ja perille päästyämme huomaan ison sängyn, joka koostuu kahdesta erillisestä pedistä, jotka ovat tuupattu toisiinsa kiinni. Meidän nukkumatyylillä toinen nukkuu viimeistään aamusta yönaikana sänkyjen väliin  kasvaneessa raossa ja aamulla selkää jomottaa.

 

Nyt olisi aika ostaa meille uusi sänky. Helppo homma. Katson vähän netistä, että mikä olisi hyvä ja sitten kävelen kauppaan testaamaan. Myyjä kertoo minulle asiantuntevasti, että miksi pitää valita juuri tietty sänky ja mihin asioihin minun pitää kiinnittää huomiota, että nukkumisergonomiani olisi täydellinen. Todellisuus ei voisi juuri päinvastaisempi olla tästä esittämästäni kuvitelmasta. Kerta toisensa jälkeen olen törmännyt myyjiin, jotka tietävät myymistään sängyistä ja nukkumisesta huomattavasti vähemmän, kuin mitä itse tiedän. Huomaan useasti myyväni itse itselleni sänkyä myyjän puolesta. Tai sitten myyjä haluaa niin aggressiivisesti klousata kaupan, ettei hänellä ole aikaa keskittyä minun toiveisiini. 

Viimeksi tänään kävimme kokeilemassa sänkyjä ostohousut jalassa. Kokeilimme muutamaa ja myyjä totesi testaamamme sängyn olevan meidän sänky. Ei kuulemma tarvitse kokeilla muita, koska se on se. Emme tarvitse erilaista petauspatjaa, koska meille riittää vallanhyvin kyseisessä mallisängyssä ollut versio, vaikka itse totesin sen omasta mielestäni liian pehmeäksi. Kunhan vain nyt tarttuisimme kiinni hänen tiukkaan tarjoukseen. Se on nimittäin voimassa vain nyt. Mietin kuumeisesti, että mitä tekisimme ja aloitin siinä sängyssä köllötellessäni kysymään myyjältä lisätietoja vain huomatakseni, että kysymykseni meni täysin ohi, kun myyjä keskittyi vitsailemaan toisen myyjän kanssa. Olen itsekin ammattimyyjä. Tiedän miten kaupat  päätetään ja miten asiakasta autetaan ostopäätöksen teossa. Yksi tärkeimpiä myyjän ominaisuuksia on kuunnella asiakasta. Asiakas kyllä itse kertoo, että mikä hänen tarpeensa on, jos myyjä vain malttaa olla läsnä. Me olisimme ostaneet useamman tonnin sängyn, jos myyjällä olisi ollut tilannetajua. Toki olemme ostamassa sänkyä emmekä myyjää, mutta ison päätöksen teossa myyjällä ja hänen ammattitaidollaan on todella iso merkitys. Hyvä myyjä löytää ratkaisun asiakkaan tarpeeseen ja saa rohkaistua omalla asiantuntevuudellaan asiakasta tekemään päätöksen.

Olen aikamoinen vertailija. En tyydy ensimmäiseen vaihtoehtoon, en halvimpaan enkä kalleimpaan. Haluan parasta laatua kohtuullisella hinnalla. Se, missä olen todella huono, on päätöksen teko. Tiedän, etten voi loputtomiin vertailla vaihtoehtoja tai sitten nukun vielä seuraavatkin kymmenen vuotta tuossa meidän pesäkolossamme. Nimenomaan tähän päätöksentekoon kaipaisin asiantuntijan apua. Haluaisin, että myyjä tuntisi myymänsä tuotteet. Haluaisin, että jos hän myy sänkyjä, niin hän tietäisi, että mistä hyvä uni koostuu. Haluaisin, että myyjä katsoo miltä selkäranka näyttää testaamassani sängyssä. Haluaisin, että koko ostopäätös ei perustu siihen, että extrahybertarjous on voimassa vain tämän minuutin. Haluaisin saada asiantuntevaa tukea ja tietoa niin, ettei päätös perustu ihan pelkästään omaan fiilikseeni sängystä. On nimittäin erittäin vaikea sanoa muutaman minuutin makoilun jälkeen, että onko tässä nyt juuri minulle sopiva sänky seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi? Omalla makoilulla pystyy tekemään sellaisen karkean ensiarvioinnin, jossa kaikkein epäsopivammat vaihtoehdot jäävät pois, mutta hienosäätö vaatii aikaa ja tietämystä.

 

Tai ainahan voi ostaa tarjouslehden perusteella edullisimman sängyn, jonka löytää. Jaksan uskoa kuitenkin, että ei sekään viisain päätös ole. Joku ero täytyy sängyissä olla, jos hinta on sata euroa tai 15 000e. Mutta miten suuri se ero sitten on? Siihen sitä asiantuntijamyyjää tarvittaisiin. Olemme itse käyneet testaamassa Unikulman sänkyjä, joissa saimme hurjan hyvää palvelua. Itse testaustilanne kesti ainakin pari tuntia ja meille katsottiin juuri sopivat sängyt kehojemme mittojen mukaan. Sängyn hintalappu oli 16 000€ ja jotain päälle. Sänky jäi toistaiseksi kauppaan, vaikka uskon kyllä, että se olisi erittäin pitkäikäinen valinta. Unikulmalle pisteet aivan loistavasta asiakaspalvelusta ja tietämyksestä nukkumisen ergonomiasta.

    Olemme käyneet kokeilemassa Tempur-sänkyjä heidän brändin myymälässä. Silloin emme saaneet niin hyvää palvelua. Myyjä oli erittäin ystävällinen, mutta lopulta päätös jäi tekemättä, koska tuntui, ettemme saaneet mitään asiantuntevuutta valintaan. Kaikki perustui vain meidän omaan fiilikseemme loikoilemalla erilaisilla patjoilla. Huomasin taas itse myyväni sänkyä itselleni. Sängyt kyllä tuntuivat aika miellyttäviltä ja brändi jäikin kummittelemaan hyvällä tavalla alitajuntaan.

     

    Olemme käyneet myös useammassa perinteisessä huonekaluliikkeessä tutkailemassa heidän vaihtoehtojansa. Siellä valitettavasti olemme eniten törmänneet siihen, että oikein kukaan ei tiedä kuin pintapuolisesti hyvästä nukkumisesta tai unesta. Toinen sanoo, että sängyn pitää tukea selkää koko matkalta ja toinen sanoo, että sängyn pitää tukea yläselkää ja lantiota, mutta alaselän alle pitää mahtua käsi. Kuka voisi kertoa, että mikä tässä nyt on sitten totuus?

     

    Pitäisi luottaa omaan fiilikseen, mutta ei se ole niin helppoa, kun haluaisi tehdä varmasti hyvän ostoksen. Ei huvita maksaa tonni tolkulla rahaa tuotteesta, jonka ostopäätöksestä ei ollut täysin varma. Haluaisinkin kysyä sinulta, että minkä sängyn sinä valitsit ja miksi? Mikä johti sinut tekemään ostopäätöksen kyseisestä sängystä ja onko se ollut hyvä käytössä?

     

    Jotain hyötyä tästä nukkumisen ergonomian itsenäisestä tutkimisesta on ollut. Loputtomia vaihtoehtoja vertaillessa olen löytänyt muutamia tärppejä hyvän sängyn valintaan. Vaikka itselläni ostoprosessi on vielä pahasti kesken, niin uskon, että nämä vinkit ovat toimivia:

     

    1. Hyödynnä asiantuntijaa! Valitse liike, jossa oikeasti tiedetään nukkumisesta.
    2. Kokeile sänkyjä rauhassa. Kyllä se oma fiilis jotain kertoo ja myös siihen kannattaa luottaa!
    3. Valitse tarpeeksi iso sänky, joka kuitenkin sopii makuuhuoneen kokoon.
    4. Pariskunnalle voidaan räätälöidä omat puolet, jopa yhtenäisen patjan sisälle.
    5. Kylkiasennossa nukkuessa rangan pitäisi olla sivusta katsottuna suorassa. Tähän vaikuttaa myös tyynyn korkeus, joten valitse sopiva tyyny.
    6. Myös ulkonäöllä on väliä! Sänkyä pitää jaksaa katsella vielä pitkään, sillä parhaimmassa tapauksessa se on pitkäaikainen sijoitus.

    Onko sinulla suositella hyvää sänkyä tai asiantuntevaa liikettä? Kommentteihin saa ehdottomasti vinkata! Toiveissamme on löytää 180cm sänky, jossa molempien on hyvä nukkua. Lisäksi olisi toivottavaa, että se olisi kaunis katsella ja siihen saisi yhdistettyä hienon sängynpäädyn. 

    Sitten, kun joskus jonain kauniina päivänä löydämme mieleisemme sängyn, niin aion toteuttaa haaveeni ja ostan perhepeiton kahden erillisen peiton sijaan. Lisäksi hankin siihen ihanan pellavalakanan ja kauniit pellavaiset tyynyliinat. Perhepeitto saa toimia arkisin päiväpeittona ja käärin virallisen päiväpeiton pois kaappiin odottamaan erikoistilanteita varten. Nyt sen tehtävä on lähinnä kerätä itseensä pölyä makkarin lattialta. 

    Kiitos vinkeistä jo etukäteen!
    Rakkaudella,

    Jaana