Miten boostata omaa jaksamista stressin keskellä

Sodan jälkeen Suomessa ei ole jouduttu turvautumaan valmiuslakiin. Käsillä on todellinen poikkeustila. Nyt, jos koskaan on aika huolehtia itsestä ja omasta hyvinvoinnista!

Kirjoittelin viime viikolla koronasta. Mikä se on? Miksi se aiheuttaa näin suuria toimenpiteitä ympäri maailman?

Mitä tavallinen ihminen voi tehdä? Kirjoittelinkin edelliseen postaukseeni lyhyet ohjeet. Pysy kotona, jos olet vähänkään kipeä. Älä matkusta. Pese käsiä aktiivisesti. Älä käy tapaamassa riskiryhmiin kuuluvia. Voit olla viruksen kantaja, vaikka et kovasti oireilisikaan. Jää etätöihin, jos mahdollista. Tänään saatiin lisäksi lisää aika rajujakin toimenpiteitä. Koulut menee kiinni, Suomen rajat menee kiinni, harrasteet menee kiinni ihan vain muutaman luetellakseni.

Ihmisiin tarttuu helposti hysteria ja käymme hamstraamassa kaapit täyteen ruokaa. Ja vessapaperia. En tiedä, että mistä tämä vessapaperivillitys sai alkunsa, mutta pisti itseäkin hymyilyttämään viime kauppareissulla, kun jokatoisen kärryistä löytyi iso paali vessapaperia.  No se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Mikäli kaupat menisivät kiinni ja tulisi ulkonaliikkumiskielto, niin meikäläinen ainakin saa melko pian huomata jääneensä ilman sitä paljon naurettua vessapaperia. Olla sitten tässäkin kohtaa järkevä. Jonkinlainen kotivara kannattaa toki kaikilta löytyä. Maa- ja kotitalousnaisten sivuilla on tähän hyviä vinkkejä.

Miten omaa hyvinvointia voisi lisätä tälläisessä stressaavassa tilaanteessa? Vastustuskyvyn kannalta tärkeitä toimia on tietenkin syödä terveellisesti ja monipuolisesti, pyrkiä välttämään stressiä ja nukkumaan tarpeeksi. Vettäkin olisi hyvä juoda ainakin pari litraa päivässä ja liikkua aktiivisesti. On paljon tutkittua tietoa myös erilaisten vitamiinien ja hivenaineiden hyödyistä hyvinvoinnille ja varsinkin immuunipuolustukselle. Usein sanotaan, että riittävä määrä ravinteita saadaan lautaselta ja varmasti näin onkin, jos oikeasti näkee paljon vaivaa ja aikaa tutkiakseen mitä syö.

Uusimpien tutkimusten mukaan ihmisen pitäisi syödä tänä päivänä noin 800g kasviksia ja hedelmiä päivässä, jotta saisi niistä vastaavan hyödyn ja ravinteet. Jokainen voi huvikseen punnita, että kuinka paljon 800g oikeasti on. On oikeasti aika vaikeaa saada se 800g täyteen päivittäin. Lisäksi syötävien kasvisten olisi hyvä olla sellaisia, joissa oikeasti on runsaasti ravinteita. Tällaisia ovat esimerkiksi pinaatti, lehtikaali, parsakaali ja marjat. Toki paljon muitakin niiden ohessa. Suomalaisittain käsite ”salaatti” tarkoittaa usein jäävuorisalaattia, jonka päällä on tomaattia ja kurkkua. Jäävuorisalaatista et saa juurikaan ravintoaineita, vaikka söisit sitä kerän päivässä. Tomaateista enää hyvin harva sisältää oikeasti merkittäviä määriä esimerkiksi lykopeenia, joka on tärkeä antioksidantti.

Kuvahaun tulos: 800g vegetables

Kuvahaun tulos: 800g vegetables

Vitamiinien ja hivenaineiden saantia voi tukea myös erilaisilla monivitamiinivalmisteilla ja lisäravinteilla. Näitä on markkinoilla monenlaisia ja kannattaakin käyttää hieman aikaa ja tutkia, että mikä olisi paras vaihtoehto juuri sinulle ja perheellesi. Vitamiineista tutkitusti immuunipuollustuksen normaalia toimintaa edistää A-, C-, B6-, B12-vitamiinit sekä foolihappo. Hivenaineista tärkeitä immuunipuollustukselle ovat muun muassa rauta, sinkki, kupari ja seleeni.

Lisäksi kohtaamme päivittäin paljon erilaisia tilanteita, jotka aiheuttavat vapaita radikaaleja kehoomme. Terveyskirjaston sivuilla vapaista radikaaleista mainitaan seuraavaa: ”Ympäristötekijät, kuten tupakansavu ja säteily, tuottavat vapaita radikaaleja, mutta niitä syntyy myös elimistön normaaleissa hapetusrektioissa.”. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät vapaiden radikaalien toimintaa kehossamme. Vitamiineista C-vitamiini sekä B2- ja E-vitamiini edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä eli toimivat antioksidantteina. Hivenaineista sinkki, mangaani, kupari ja seleeni tekevät samoin.

Kuvahaun tulos: vitamin C fruit

Tottakai kaikilla mainitsemillani ravintoaineilla on paljon muitakin hyviä ominaisuuksia ja hyötyjä. Lisäksi hyvinvoinnille tärkeitä ovat hyvät rasvahapot ja probiootit.  Lisäravinteita valitessasi kannattaa kiinnittää huomiota ravintoaineiden määrään, alkuperään, yritykseen ja mahdolliseen tyytyväisyystakuuseen. Esittelen seuraavaksi muutamia itseni hyväksi kokemiani vaihtoehtoja. Olen tutkinut syömäni ravintolisät perusteellisesti ja suurin osa niistä on ollut hyvinvointini tukena jo kohta kymmenen vuotta. Näiden vuosien aikana olen saanut auttaa myös monia asiakkaitani löytämään juuri heille sopivia tuotteita.

Monivitamiini Forever Daily™ sisältää monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, Aloe veraa, lykopeenia, Q10-koentsyymiä ja omaa hedelmä- ja kasviuutettamme. Monivitamiini, joka on todella nimensä veroinen. Tästä löytyy esimerkiksi kaikki nuo vitamiinit ja hivenaineet, joista blogissani kirjoittelin.

Kuvahaun tulos: forever daily

ARGI+ on itselläni käytössä päivittäin. Se tukee jaksamista, immuunipuolustusta, verenkiertoa ja lihaksia. Siitä löytyy esimerkiksi L-Arginiini aminohappoa sekä C-, D-, B6-, B12-vitamiineja sekä foolihappoa.

Kuvahaun tulos: forever argi+

Aloe Vera juomista koko oma tutustumiseni näihin tuotteisiin alkoi. Käytän itse noin desin päivässä keltaista naturellin makuista aloe juomaa, joka sisältää 99,7% Aloe veraa ja C-vitamiinia. Makuina löytyy myös persikka ja omenakarpalo, jos tuo naturel tuntuu liian terveellisen makuiselta.

Kuvahaun tulos: forever aloe vera

Lisäksi käytössäni on jatkuvasti hyvät rasvahapot eli omega3-valmiste Arctic Sea sekä Forever Active Pro-B™, joka sisältää 8 miljardia elävää maitohappobakteeria kuudesta, tarkoin valikoidusta bakteerikannasta.

Kuvahaun tulos: forever living arctic se          Kuvahaun tulos: forever living probiotic

Lisäksi muutamia tuotevinkkejä, jotka olisivat hyödyksi varsinkin nyt tällä hetkellä:

Lapsille ehdoton ykkönen on Forever KIDS! Lasten oma ravintolisä: tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita lapsille sopivina purutabletteina, joissa on hyvä viinirypäleiden ja persikan maku.

C-vitamiini Forever Absorbent-C™ on sitruksenmakuinen purutabletti, joka sisältää 60 mg C-vitamiinia tablettia kohden ja kauraleseestä peräisin olevaa kuitua. Tämä on helppo ja hyvänmakuinen C-vitamiinilisä!

Ihanan C-vitamiiniboostin saat myöskin Forever Pomesteenista!  Se on hedelmäinen ja maukas juoma, joka sisältää Aloe veraa sekä tarkoin koostetun sekoituksen granaattiomenan, päärynän, mangostaanin, vadelman, karhunvatukan ja mustikan mehua. Saat yhdestä kulauksesta (30 ml) Forever Pomesteen Power™ -juomaa noin 30 % C-vitamiinin suositellusta päiväsaannista. Tämä siis sopii hyvin esimerkiksi monivitamiinien kaveriksi!  C-vitamiinilla on tunnetusti antioksidanttinen vaikutus. Ihmiselimistö ei myöskään itse pysty tuottamaan C-vitamiinia, joten sitä on saatava päivittäin esimerkiksi hedelmistä ja vihanneksista. C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

 

Tuntuuko tuo 800g kasvismäärä mahdottomalta? Itse käytän melkein päivittäin tätä Supergreens-valmistetta. Se sisältää lukuisia eri hedelmiä ja vihanneksia, kuten pinaattia, parsakaalia, ohranorasta, spirulinaa, omenaa, mansikkaa, karpaloa, acerolaa, acaita, porkkanaa, viinirypälettä, granaattiomenaa, lehtikaalia, gojimarjaa, vihreä teetä ja tietenkin Foreverin Aloe veraa. Lisäksi tuote sisältää C- ja E-vitamiinia ja magnesiumia. Helppo sekoittaa mehuun tai veteen.

Lisäksi tietysti kannattaa muistaa se käsienpesu! Oma lempparini käsienpesuun on tämä nestesaippua. Se ei kuivata ja esimerkiksi matkoille otan mukaan ainoastaan tätä ja pesen sillä kasvotkin. Todella hellävarainen ja riittoisa saippua koko teidän perheelle.

Jos kaipaat tuotevinkkejä tai -neuvoja, niin autan mielelläni valitsemaan juuri teille sopivat tuotteet. Verkkokauppa toimii normaalisti, vaikka olemmekin keskellä maailmaa mullistavaa tilannetta. Nyt, jos koskaan on aika pitää huolta itsestämme ja toisistamme.

Rakkaudella,

Jaana