Mikromuovit kosmetiikassa!

Mikromuovit ovat olleet monien blogien ja uutisten otsikoissa viimeisen parin vuoden aikana. Halusin kirjoittaa aiheesta, koska aika ajoin minulta kysytään, että sisältävätkö tuotteemme mikromuovia. Olen todella onnellinen, koska voin ylpeästi vastata, että eivät sisällä. Mistä kuluttaja voi sitten tietää, että mistä tuotteista löytyy mikromuovia ja mitä se edes on? Hyvä kysymys, otetaan aiheesta selvää!

Mikromuovit ovat alle viiden millimetrin kokoisia muovihiukkasia, joita löytyy yllättävistäkin kulutustuotteista. Maailman merissä kelluu arviolta 250 000 tonnia muovia, josta noin 10% on mikromuovia. Yksi suuri mikromuovisaasteen aiheuttaja on liikenne, jonka hiukkaspäästöissä on paljon kumia ja mikromuovia. Tiesitkö, että esimerkiksi kahdeksan kiloisen renkaan painosta kuluu sen käyttöaikana pois 10-20% ? Suurin osa merten mikromuoveista koostuu pikkuhiljaa pieneksi palasiksi hajonneista muovituotteista. Mikromuovia ajautuu vesistöihin myös muoveja sisältävästä kosmetiikasta (esimerkiksi kuorivat tuotteet, pesevät tuotteet ja hammastahnat) sekä keinokuituvaatteiden pesusta. (Lähde: Suomen Ympäristökeskus) Jos voit valita keinokuituisen vaatteen ja esimerkiksi villavaatteen välillä, niin osta villasta tehty. Sitä voit välillä tuulettaa pesun sijaan ja muutenkin kannattaa välttää turhaa pyykinpesua. Pyykinpesun välttely ei tuota ainakaan minulle ongelmia, sillä se ei kuulu lemppariaskareihin!

Muovin käyttö kosmetiikassa on herättänyt paljon keskustelua ja se on pelkästään hyvä asia. Vaikka kosmetiikasta peräisin oleva muovi ei ole vastuussa koko maapallon ongelmista, on pienilläkin teoilla merkitystä. Oikeastaan kosmetiikasta peräisin oleva mikromuovi on noin promillen luokkaa koko ongelmasta. Cosmetics Europe antoi vuonna 2015 vapaaehtoisen suosituksen yrityksille lopettaa mikromuovien käyttäminen poishuuhdeltavissa tuotteissa vuoteen 2020 mennessä ja se johti siihen, että monet yritykset ovat alkaneet tehdä toimia mikromuovien poistamiseksi tuotteistaan. Monissa maissa mikromuovien käyttö on ollut täysin kiellettyä jo pidemmän aikaa. Forever on tarkka käyttämistään raaka-aineista. Esimerkiksi kuorintavoiteissa kuorivina ainesosina on käytetty jojobahelmiä mikromuovien sijaan jo paljon ennen mikromuovien saamaa julkisuutta ja sääntelyä. Uutuutena tulleessa kasvoille tarkoitetussa kuorinnassamme on käytetty kuorivina aineina jojobahelmiä, bambujauhetta sekä ananas- ja papaijaentsyymejä. 

Cosmetics Europe selvitti vuonna 2016 kosmetiikkateollisuuden vapaaehtoisten toimien tehokkuutta. Selvityksen mukaan mikrohelmien käyttö on lyhyessä ajassa vähentynyt merkittävästi. Niiden käyttö väheni hankaavassa ja pesevässä poispestävässä kosmetiikassa 82 %:a vuosien 2012 ja 2015 välillä. Uusin tutkimus julkaistiin tänä kesänä, jonka mukaan mikromuovin määrä kosmetiikassa on vähentynyt huikeat 97,6 %:a vuosien 2012-2017 välisenä aikana. Käytännössä se tarkoittaa, että 4250 tonnia mikromuovihelmiä on korvattu tai poistettu kosmetiikkatuotteista! Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa! (Lähde: Teknokemia)

Kuluttajan on kuitenkin välillä hyvin hankala pysyä kärryillä siitä, että mikä tuote on oikeasti hyvä ja tehokas, mutta ympäristöystävällisesti tuotettu. Sitä soppaa ei helpota se, että mediassa on harhaanjohtavasti sanottu, että tietyt INCI-nimet olisivat aina luontoa roskaavia ja vaurioittavia muoveja. INCI-nimi on tuotteessa olevan raaka-aineen kansainvälinen nimi, joka näkyy ainesosalistassa. Esimerkiksi eräs Suomalainen sivusto kertoo tietojensa mukaan kosmetiikassa olevan muovia jopa joka toisessa markkinoilla olevassa tuotteessa. Tämä väite ei pidä paikkaansa, sillä kosmetiikan ainesosalista ei kerro, sisältääkö tuote luontoa roskaavaa muovia ja heidän tutkimuksena perustuivat ainoastaan tietokannassaan oleviin kuluttajien syöttämiin ainesosalistoihin. 

Teknokemian sivuilla todetaan: ”Kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta ei voi päätellä, sisältääkö se muovia. Esimerkiksi INCI-nimi POLYETHYLENE voi olla joko kiinteä tai nestemäinen aine. Sana “polymer” ainesosalistassa ei myöskään automaattisesti tarkoita kiinteää, roskaantumiseen vaikuttavaa muovia.” Polymeerit koostuvat pienemmistä molekyyleistä ja niitä esiintyy luonnossa tuhansia erilaisia. Niitä on jopa omassa kehossamme (proteiinit, sokerit, hiilihydraatit, rasvat jne.) Polymeerejä voi esiintyä eri olomuodoissa. Ne voivat olla kiinteitä, nesteitä tai vahoja. Samaa polymeeriä voidaan käyttää jossain tuotteessa nesteenä ja toisessa tuotteessa kiinteänä aineena. Muovit ovat kiinteitä ihmisen valmistamia materiaaleja, jotka koostuvat erilaisten polymeerien yhdistelmistä. Vaikka kaikki muovit ovat polymeerejä, kaikki polymeerit eivät ole muoveja. Esimerkiksi DNA ja selluloosa ovat luonnossa esiintyviä polymeerejä. Suurin osa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetyistä polymeereistä eivät ole kiinteässä olomuodossa olevia luontoa saastuttavia muoveja, vaan ne ovat tuotteessa esim. nesteenä. Tämän vuoksi INCI-listasta ei voi päätellä ainesosanimen perusteella, että onko tuotteessa muovia. (Lähde: Teknokemia ja Cosmetics Europe)

Yksi käytännön esimerkki voisi olla vaikka karbomeeri. Se on eräänlainen polymeeri, joka muodostuu monomeereistä eli pienistä molekyyleistä. Karbomeeri-nimityksen ne saavat, kun monomeereinä toimivat akryylihappo ja polyalkeeniset polyeetterit. Carbomer inci-nimellä kulkeva aine kuuluu karbomeereihin ja se on emulsiota stabiloiva aine, geelinmuodostaja ja viskositeetinsäätäjä kosmetiikassa. Sitä käytetään pääasiassa geelimäisissä tuotteissa. Ainesosan käyttöön kosmetiikassa ei sisälly minkäänlaisia käyttörajoituksia. (Lähde: Euroopan Unioni. 2016. Kosmetiikkadirektiivi ja komission asetukset. CosIng-tietokanta). Karbomeerit ovat yleensä valkoista puuterimaista ainetta, mutta kosmetiikassa se on käytössä yleensä geelimuodossa. Sitä käytetään paljon hius-, iho- ja kynsituotteissa sekä meikeissä ja suunhoitotuotteissa.

Kannattaa olla erittäin lähdekriittinen, kun lukee tekstejä itselle vieraammasta aiheesta. Aina kaikki painettu sana ei ole totta, toimittajatkin ovat vain ihmisiä eivätkä voi olla 100% asiantuntijoita joka aiheessa. Minun tekstini koostuu minun mielipiteestäni ja se perustuu lukemaani tietoon opiskeluaikana sekä nyt julkaistuihin uudempiin tutkimuksiin. Kun haluat varmaa tietoa kiinnostavasta aiheesta, niin kannattaa etsiä käsiin joku, joka tekee juuri sen asian parissa töitä ja on aiheen asiantuntija. Jos haluat lukea tästä aiheesta lisää, niin suosittelen Teknokemian sivuja sekä Cosmetics Europen sivuja. Sieltä kannattaa kurkata vaikka tämä infopaketti aiheesta: https://www.cosmeticseurope.eu/how-we-take-action/leading-voluntary-actions/all-about-plastic-microbeads/

 

Alussa kysyin, että mistä kuluttaja voi kosmetiikkatuotteesta päätellä, että onko tuotteessa mikromuovia? Vastaus on, että ei mistään! Ainesosalista ei kerro tuotteen muovittomuudesta mitään ja ainoa varma tapa on kysyä asiaa tuotteen valmistajalta. Mitä muuta voit tehdä? No älä ainakaan pese hampaita ja kuori ihoa mikromuovia sisältävillä tuotteilla! Vältä turhaa pyykinpesua ja keinokuituja. Osta bussikortti ja käytä joukkoliikennettä. Vältä turhien muovihyödykkeiden ostamista. Kanna kaupassa mukana ekokassia ja punnitse vihannekset ilman pikkupussia. Pienilläkin teoilla on merkitystä!

Loistavaa syksyä!