Matkapäiväkirja – Osa 1

Rakastan matkustelua. Usein esittäytyessäni esimerkiksi kouluttajana yleisölleni mainitsen tuon lauseen. Matkustaminen, uusien paikkojen näkeminen ja vieraisiin kulttuureihin tutustuminen on lähellä minun sydäntä. Rakastan nauttia paikallisia ruokia, valvoa myöhään, herätä hotellin lakanoista ja kömpiä aamiaiselle valmiiseen pöytään. En toki tiedä, että onko ketään, joka ei rakastaisi näitä asioita? Olen todella kiitollinen, että olen saanut nähdä monia kauniita paikkoja. Työni on kuljettanut minua ja miestäni ympäri maailmaa erilaisilla palkintomatkoilla, joiden eteen on uurastettu työtunti, jos toinenkin. Jokainen matka on ollut huikea! Tänä vuonna reissun kohteena olisi ollut Australia, mutta sitä ei tietenkään maailman tilanteen vuoksi järjestetty. Toinen tavoiteltava matkakohde olisi ollut Bahama, johon olisi matkattu Miamista Royal Caribbean Cruises-yhtiön upeilla risteilijöillä, mutta se lienee sanomattakin selvää, ettei sitä voitu toteuttaa myöskään. Tottakai kaikki reissuihin pätevöityneet saivat hyvät kompensaatiot perutuista matkoista, vaikka eihän se tietenkään yrityksen vika ollut, ettei niille päästy lähtemään. Mutta onhan se varmasti täysin eriasia saada nippu rahaa, kuin huikea elämys niinkin eksoottisissa kohteissa kuin Australia ja Bahama. Ne ovat ainakin itselleni sellaisia kohteita, joista olen aiemmin vain haaveillut. 

Minusta on vieläkin aika uskomatonta, että tälläisiin reissuihin voi päästä osallistumaan! Muistan ikuisesti meidän ensimmäisen palkintoreissun yrityksen kanssa. Kohteena oli Italian Sardinia ja emme yhtään tienneet, että mitä odottaa reissulta. Olimme vuoden paiskineet hommia saavuttaaksemme reissun, mutta en rehellisesti sanottuna kertaakaan kyllä uskonut, että me olisimme siihen pystyneet. Olimme 22 vuotiaita, elimme opiskelijaelämää Helsingissä ja teimme töitä sivutoimisina yrittäjinä mieheni kanssa omien (sivu-)töidemme ohella. Siitä huolimatta onnistuimme tavoitteessamme ja voi sitä onnen määrää, kun suuntasimme bussilla Helsinki-Vantaalle. Sitä edelsi se, että ilmoitimme yritykselle päivämäärät, kuinka haluamme lentää kohteeseen ja koska takaisin. Meillä oli mahdollisuus pidentää palkintolomaa omalla budjetilla, jos halusimme. Varasimme menolennon neljä vuorokautta ennen virallisen palkitomatkan alkamista. Oli jännä tunne, kun sähköpostiin kilahti lentoliput kahdelle ja se olisi pian menoa!

Palkintomatkoilla on hyvä idea viettää itse varaamansa yöt ennen virallisen osuuden alkamista. Varsinkin, jos matkabudjetti ei ole tuhansia euroja. Palkintomatkojen hotellit ovat viiden tähden huippuhotelleja ja se meidän itse varaama… No, sanotaan, että siinä oli muutama tähti vähemmän. cool On huomattavasti mukavampaa siirtyä hyvästä parempaan kuin toistepäin! Ennen tätä Sardinian reissua olimme mieheni kanssa reissanneet tasan kerran kahdestaan Budapestissä, joten perhosia oli vatsassa. Meistä pidettiin kuitenkin erittäin hyvää huolta ja riitti, että löysimme itsemme lentokoneeseen, niin sen jälkeen meitä oltiin lentokentällä vastassa ja vietiin perille saakka. Päästyämme itse palkintohotelliin, olin täysin äimistynyt. Tiedättekö, kun elokuvissa tulee hotellin aulasta asiakkaita vastaan pukumiehiä, jotka kuljettavat vieraiden matkalaukkuja sellaisilla kultaisilla kärryillä? Olin tosiaan nähnyt niitä vain elokuvissa, kunnes astuin bussista ulos tämän luksushotellin pihaan. Ennen kuin ehdin silmiä räpäyttää, oli avulias herrasmies jo nostanut laukkumme kärryille ja niitä kuljetettiin eri suuntaan, kuin mihin meitä ohjattiin. Ei ajatustakaan, että miten on mahdollista, että laukut osasivat perille, mutta siellä ne odottivat meitä oman luksusasuntomme edustalla, kun saimme avaimet. Eksyimme alueelle ainakin viisi kertaa, koska hotelli oli niin suuri, että siellä oli omat golf-kentät, useita eri allasalueita, monia eri hotelleja, karting-rataa, ostosalueita, oma ranta ja vaikka mitä. Siinä kohtaa taisi olla Kihniön plikan suu auki ja silmät lautasina ensimmäisen vuorokauden putkeen pelkästä ihmettelystä. Jos olet joskus tulevaisuudessa matkaamassa Sardiniaan, niin voimme ehdottomasti suositella hotellia The Forte Village Resort.

Matka oli kaiken kaikkiaan huikea! Se sisälsi maailman huippujen koulutusta, herkuttelua illallisilla, yrityksen 35v juhlat ilotulituksineen sekä paljon viihdettä, lepoa ja yhdessäoloa. Tutustuimme uusiin ihmisiin ympäri maailman ja oli hauska ajatus, että nämä kaikki tekevät sitä samaa  työtä mitä me. Nämä kaikki ihmiset työskentelevät samojen hyvinvointituotteiden kanssa kuin me. Oli miehiä ja naisia, juuri täysi-ikäisiä ja eläkeläisiä. Kaikki niin erilaisia ja samaan aikaan niin samanlaisia. Aika uskomaton mahdollisuus. Uskomattomampaa oli kuitenkin se, että me, juuri ja juuri parikymppiset sivutoimiset yrittäjä-opiskelijat pääsimme osaksi tuota maailmanluokan koulutusta ja juhlaa. Silloin syttyi ensimmäisen kerran lamppu korvien välissä, että ehkä meistä on tähän. Niinkuin ihan oikeasti.

Saavuttuamme huoneeseemme meitä odotti siellä lahjapakkaus täynnä tuotteita. Minulla on vieläkin käytössä, näin seitsemän vuotta myöhemmin, tuo sama nahkainen passikotelo, joka silloin saatiin lahjaksi. Tässä kauniissa hotellissa on monia erilaisia mahdollisuuksia majoittua joko ihan hotellissa, isoissa villoissa tai tälläisissä omissa “bungalow-asunnoissa”, joissa me olimme. Varmasti erinomaisia vaihtoehtoja kaikki! 

Tuntuu uskomattomalta, että minulla ei ole juurikaan kuvia tuolta reissulta. Saattanee johtua siitä, että puhelimeni taisi silloin vielä olla mallia Nokia 3310. Jos matkustat Sardiniaan, niin suosittelen ehdottomasti vierailemaan sen kauniissa pääkaupungissa nimeltä Cagliari! Se on uskomattoman kaunis kaupunki. Kannattaa varautua hyvillä kengillä, sillä sieltä löytyy aikamoiset korkeuserot. Mäkiä on luvassa tarvottavaksi yksi, jos toinenkin. Maisemat ovat kuitenkin niin upeat, että kannattaa kiivetä korkealle niitä ihailemaan! Me nuorina nuukina opiskelijoina matkasimme hieman sivummalla olleelta omalta hotelliltamme pääkaupungin keskustaan paikallisbusseilla ja ne toimivat erinomaisesti.  Lisäksi vuokrasimme omien päiviemme aikana auton käyttöömme ja ajelimme lähistöllä olevaan kaupunkiin nimeltä “Pula”. Sielä olimmekin muutamaan otteeseen kirjaimellisesti pulassa, koska kadut olivat niin kapeita, ettei minimaalinen automme meinannut niistä mahtua. Matka oli kuitenkin vaivan arvoinen, sillä sieltä löytyi aivan huippukauniit maisemat ja hulppeat uimarannat!

Kaiken kaikkiaan Sardinia on upea paikka ja siellä riittää ihmeteltävää. Ruoka on aivan mieletöntä! Vierailimme meren rannalla iltaisin erilaisissa ravintoloissa aina prameista Sea food-ravintoloista tunnelmallisiin Italialaisiin pizzerioihin. Vinkkinä voin sanoa, että ei välttämättä kannata suorilta tilata kokonaista kolmen ruokalajin illallista, jossa alkuruokana molemmille on pastat tai risotot. Nämä “alkuruokapastat” ovat Italialaisittain tarkoitettu vähintäänkin neljälle hengelle ja vaikka sitä kuinka sitten yritti jaksaa syödä, niin oli pakko todeta, ettei meikäläiseen vain mahdu kiloa pastaa ja sen päälle pääruuat ja jälkiruuat. Yksi vadillinen alkuruokaa on siten järkevämpi jakaa vaikka kahdestaan!

Tämä Sardinian reissu oli siitäkin ikimuistoinen, että vaihtolentomme kulki Rooman kautta ja matkalaukkumme eivät ehtineet Sardinian koneeseen. Olimme kaikki “omat päivämme” ilman laukkujamme ja juuri ennen viralliselle palkintomatkalle siirtymistä saimme laukut. Olimme tietysti matkavakuutuksen turvin jo ostaneet tykötarpeita, mutta jos olisi pitänyt ostaa kaikki reissua varten hankitut juhlamekotkin uusiksi, niin olisi kyllä voinut budjetti paukkua moneen otteeseen. The Forte Village Resortiin päästyämme emme enää halunneet poistua sieltä! Sielä oli niin paljon nähtävää ja tehtävää. Nautimme täysin rinnoin All inclusive-palvelusta, herkuista ja viihteestä! Yrityksemme järjesti kyllä matkan pääkaupunkiin ja rannoille, mutta me nautimme ja ihmettelimme hotellimme hulppeita puitteita nuo päivät! Toki olimme jo etukäteen käyneet kaupungin tarjonnan katsastamassa!

Sardiniasta löytyy Euroopan kauneimmat rannat! Hiekka on vitivalkoista ja vesi turkoosia. Sinne ei ole pitkä matka, joten jos sinulle joskus tarjoutuu mahdollisuus siellä vierailla, niin suosittelen. Paljon jäi meilläkin vielä nähtävää! Sardiniasta löytyy esimerkiksi Unescon maailmanperintökohde sekä yli 7000 Nuragia eli kivikylää. Hauska fakta: Sardiniassa lampaiden määrä on melkein 3 miljoonaa, vaikka asukkaitakin on vain 1,6 miljoonaa.

Summa summarum: Suosittelen tätä kaunista Euroopan helmeä sinulle, joka nautit kauniista maisemista, valkoisista hiekkarannoista, kristallinkirkkaasta merestä, herkullisesta ruuasta, historiallisiin rakennuksiin tutustumisesta ja mukaansa tempaavasta kulttuurista!

Rakkaudella,

Jaana