Ihoni ikääntyy – APUA!

Pidin eilen LIVE-lähetyksen aiheesta ikääntyvän ihon hoito. Asia inspiroi minua niin, että halusin kirjoittaa siitä vielä tänne blogiin! Tiedä sitten, että lieneekö syynä inspiraatiolle se, että täytin juuri 30 vuotta ja kuulun itsekin jo tähän kohderyhmään vai se, että olen koulutukseltani estenomi eli olen viettänyt 3,5 vuotta perehtyen kosmetiikan raaka-aineisiin ja markkinointiin Laurean Ammattikorkorkeakoulussa. Tottakai senkin jälkeen olen perehtynyt aiheeseen työni puolesta, koska teen paljon töitä kosmetiikan parissa. Oli miten oli, niin jaan sinulle nyt parhaat vinkkini.

 

Iho on meidän suurin elin. Siinä on jo ensimmäinen iso syy pitää siitä hyvää huolta. Meidän ihon tärkein tehtävä on suojata meitä kemikaaleilta, mikrobeilta, UV-säteiltä, iskuilta ja hankaumilta. Iho pitää huolen, ettei vesi pääse haihtumaan elimistöstämme, se säätelee kehomme lämpötilaa ja tuottaa D-vitamiinia kehollemme. Iho koostuu kahdesta kerroksesta: Orvaskesi ja verinahka. Orvaskesi on ihon päällimmäinen kerros ja sitä voidaan kutsua myös epidermikseksi. Itse orvaskesi taas muodostuu useista eri kerroksista ja soluista.

ihon kerrokset

Orvaskeden alla sijaitsee verinahka eli dermis. Verinahan tärkeimmät rakennuspalikat ovat kollageeni ja elastiini. Elastiinin tehtävä on pitää iho kimmoisana ja kollageeni pitää yllä ihon joustavuutta ja lujuutta yhdessä elastiinin kanssa. Tottakai verinahasta löytyy paljon muutakin, kuten sidekudosta, verisuonia, imusuonia, hermopäätteitä, tali- ja hikirauhasia sekä karvoja. Tänään kuitenkin keskitymme ihon ikääntymiseen ja siihen nimenomaan kollageenilla ja elastiinilla on iso merkitys!

 

Iän karttuessa myös iho kokee muutoksia. Enkä tarkoita nyt muutoksia, jotka tapahtuvat vasta 70+ ikäisenä vaan pienet muutokset tulevat hiipien jo 25 ikävuoden jälkeen ja kolmekymppisestä alkaen ihoa pitäisi alkaa huoltaa ikääntyvän ihon tarpeiden mukaan! Iän myötä ihon toiminta heikkenee ja se alkaa ohentua. Se saattaa kuivua entistä herkemmin ja verisuonet rikkoutuvat helposti. Tämä saattaa näkyä punottavina kohtina ihon alla. Verinahassa oleva kollageeni ja elastiini vähenevät, joten ihon kimmoisuus heikkenee ja iho veltostuu. Muodostuu ryppyjä ja juonteita sekä kasvojen muoto alkaa muuttua soikiosta suorakulmaiseen. Lisäksi voi tulla esimerkiksi pigmenttiläiskiä.

Kelloa ei voi pysäyttää, mutta hidastaa sitä voi. Ainakin ihon kohdalla! Elintavoilla on hurja merkitys sille, että miten ihosi voi. Yksi suurimpia tekijöitä ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle on UV-säteily. Jopa 70% ennenaikaisesta ihon vanhenemisesta johtuu nimenomaan auringon UVA- ja UVB-säteilystä. Parasta mitä voit ihollesi antaa, on kunnollinen suojautuminen auringolta. Ehkä näin loka-marraskuun vaihteen Suomessa asia ei ole ajankohtainen kaiken harmauden keskellä, mutta jo kevään hangilta loistava aurinko voi heikentää ihoasi. UVA säteily tuhoaa ihon tukikudoksia ja siten aiheuttaa mm. ryppyjä ja juonteita sekä vaarallisimmillaan ihosyöpää.

 

Tupakointi on yksi ihoa erittäin paljon vanhentava tekijä. UV-säteilyltä suojautumisen lisäksi kannattaa savukkeet tumpata, jos haluaa pitää ihonsa nuorekkaana, kirkkaana ja heleänä. Nikotiini supistaa ihon pintaverisuonia ja tekee ihosta harmaan ja kalpean. Lopettamisen jälkeen iho muuttuu kuitenkin melko nopeasti, koska sen verenkierto elpyy ja normaali heleämpi väri palautuu.

 

Hyvä ravitsemus on kaiken A ja O. Olet mitä syöt! Laadukkailla ravinteilla on huikea vaikutus ihon hyvinvointiin ja usein ihon ulkoinen kunto onkin tietynlainen mittari omalle hyvinvoinnille. Ihon päällimmäisellä kerroksella eli orvaskedellä kestää uusiutua kokonaan noin 6 – 10 viikkoa, joten tulosten odottamisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Vitamiineilla, kuten A-, C- ja D-vitamiineilla, on iso vaikutus iholle. Hyvät rasvahapot eli omega3 tekevät hyvää iholle sisäisesti ja tärkeää on muistaa juoda kunnolla vettä! Vähintäänkin pari litraa päivässä! Lisäksi tänä päivänä on monia erilaisia ravintolisiä, jotka ovat tarkoitettuja ihon hyvinvoinnin lisäämiseksi. Usein ne sisältävät mm. kollageenia ja biotiinia.

 

Ihon ikääntymistä on tutkittu pitkään ja on löydetty monia tutkitusti toimivia raaka-aineita ikääntyvän ihon hoitamiseen. Tärkeää onkin löytää sellaiset tuotteet, joissa tehokkaita raaka-aineita on hyödynnetty niin, että ne ovat toimivassa muodossa, ne imeytyvät ja sopivat yhteen muiden tuotteen raaka-aineiden kanssa. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota tuotteen säilyvyyteen, sillä usein esimerkiksi happi voi alkaa pilata tuotetta nopeasti. Helppoa kuin heinän teko, vai mitä?

Mistä ihmeestä kuluttaja voi tietää vastauksen kaikkiin yllä oleviin pointteihin, ellei satu olemaan vähintään kemisti itsekin? Vastaus on, että ei mistään. Tärkeää onkin valita tuotteita, jotka vaikuttavat mahdollisimman laadukkailta. Esimerkiksi raaka-aine listaa voit vilkaista ja katsoa mitä siellä lukee! Se mitä lukee ensin, niin sitä tuotteessa on eniten. Melkein aina se on vesi eli aqua, koska monet tuotteet rakennetaan vesipohjaan. Mitä enemmän siellä on vaikuttavia tehoaineita, sen parempi. Kerron kohta muutaman raaka-aineen, joita erityisesti Anti-age tuotteista kannattaa etsiä! Mikäli tehokkaita aineita on vain vähän ja ne ovat hyvin loppupäässä INCI-listaa, niin silloin tiedät, että niitä ei ole tuotteessa kovin paljoa. Hinta-laatu kulkee usein käsikädessä! Toki luksusbrändit, ylelliset lasipurkit ja kultahiput tuotteessa luovat lisähintaa eli siinäkin kannattaa olla tarkkana, että mistä maksaa. Maksaako tuotteen sisällöstä vai siitä miltä tuote näyttää? Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita hajusteeton ja väriaineeton tuote, koska osa tehoaineista ovat huonoja säilymään tuotteissa stabiileina. Jos tuote sisältäisi jotain härskiintynyttä, niin sen kyllä haistaa hajusteettomasta tuotteesta. Jos brändi antaa tuotteilleen esimerkiksi täyden tyytyväisyystakuun ja voit rauhassa kokeilla tuotteita, niin voit olla melko varma siitä, että tuotteet ovat laadukkaita!

INCI-lista tarkoittaa tuotteen ainesosalistaa ja tulee sanasta ingredients, joka lukee ainesosien yläpuolella. Ainesosat ilmoitetaan kansainvälisillä kosmetiikan ainesosien INCI-nimillä. Lista voi olla joko itse tuotteessa tai esimerkiksi pahvipakkauksessa. Ainesosat ovat listalla siinä järjestyksessä, mitä tuotteessa on eniten. Jos raaka-ainetta on alle 1% tuotteesta, niin ne voivat olla lopussa missä tahansa järjestyksessä.

Tehoaineita Anti-Age ihonhoitoon:

 

Antioksidantit

Esimerkiksi C- ja E-vitamiinit ovat kosmetiikassa tehokkaita antioksidantteja, joita ihomme tarvitsee. Kuten jo aiemmin kirjoitinkin, niin UV-säteily aiheuttaa noin 70% ihon ennen aikaisesta vanhenemisesta, koska se aiheuttaa iholle vapaita radikaaleja. Antioksidantit ovat ihon pikku poliiseja, jotka estävät vapaiden radikaalien tekemää tuhoa ja siten ovat ihollemme erityisen tärkeitä! Iho muodostaa vitamiineja itsekin, mutta ei aina tarpeeksi. Esimerkiksi E-vitamiinia syntyy ihossa talihuokosissa ja on rasvaliukoinen vitamiini. Mitä kuivempi iho, sitä enemmän E-vitamiinia siitä puuttuu ja sitä helpommin iho alkaa rypistyä. E-vitamiini tarvitsee C-vitamiinia kaverikseen. C-vitamiinin tärkein tehtävä on tukea kollageenisynteesiä ihon verinahassa eli kollageenin muodostusta.

INCI-listassa ne ovat nimillä:
Ascorbic Acid (C-vitamiini)
Tocopherol (E-vitamiini)

Peptidit

Iho rakentuu pääasiassa proteiineista ja vedestä. Ihon proteiinit rakentuvat aminohapoista. Peptidit rakentuvat myös aminohapoista ja siksi niitä kutsutaan niin sanotuiksi ihoidenttisiksi raaka-aineiksi. Se tarkoittaa sitä, että immuunijärjestelmämme tunnistaa raaka-aineen ja osaa käyttää sen hyödyksi tehokkaasti. Kollageeni taas rakentuu peptideistä, joten jo tämä selittää peptidien tehokkuuden ikääntyvän ihon hoidossa!

 

Peptideitä toimivat parhaiten, kun niitä on useampia tuotteessa. Mitä enemmän erilaisia peptidejä on määrällisesti tuotteessa, sitä tehokkaampi se on. Yleensä tuotteen ainesosista 2-10% on peptidejä, jolloin esim. 100g tuotteessa sen määrä heiluu 0,02-0,1g välillä. Tuotteiden välillä voi olla siten jopa viisinkertainen ero vaikuttavan aineen määrässä. Tarkkoja määriä ei voi tietää, mutta mitä korkeammalla ainesosa on purkin INCI-listalla, sitä enemmän sitä on. Mitä useampia eri peptidejä listalta löytyy, niin sen parempi!

 

Peptidit toimivat loistavasti yhteen esimerkiksi antioksidanttien ja hyaluronihapon kanssa. Peptidit tehostavat ihon uusiutumista, nestekiertoa ja silottavat juonteita sekä tasoittavat ihon sävyä auttaen ihoa pysymään kiinteänä ja kimmoisana.

 

INCI-listassa ne ovat esimerkiksi nimillä:

Tripeptide-1, Trifluoroacetyl Tripeptide-2, Caprooyl Tetrapeptide-3,  Acetyl Tetrapeptide-5, Palmitoyl Tripeptide-5, Palmitoyl Tripeptide-38

Tässä vain muutama esimerkki.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on yksi maailman tehokkaimmista kosteuttavista aineista. Ikääntyvän ihon yksi tärkeipia hoitokeinoja on hyvä kosteutus! Miksi näin? Mieti ihoa esimerkiksi ajattelemalla mehukasta ja kosteaa tuoretta luumua. Ikääntyvää ihoa kuvaa paremmin kuivattu luumu, joka on ryppyinen, koska siitä on kaikki kosteus kuivattu pois. Sama hedelmä, mutta ihan eri näköinen lopputulos riippuen siitä, että onko kyseessä tuore vai kuivattu yksilö. Mitä enemmän kosteutta häviää, sitä enemmän rypyt tulevat esiin.

 

Hyaluronihaposta sanotaan, että gramma ainetta voi sitoa jopa seitsemän litraa vettä itseensä. Todellinen tehokosteuttaja siis!

INCI-listassa ne voivat olla esimerkiksi nimillä:
hyaluronic acid, sodium hyaluronate, hydrolyzed hyaluronic acid.

Lisäksi käytetään natriumhyaluronaattia, joka on hyaluronihapon suola. Se on pienimolekyylisempi muoto, joten se imeytyy helposti ja syvälle ihoon. Se löytyy INCI-listalta nimellä Sodium hyaluronate.

Kosteuttavat aineet

Kosteuttavia aineita on monia erilaisia! Monet eri kasvikunnan raaka-aineet ovat erittäin tehokkaita kosteuttajia, kuten esimerkiksi aloe vera, joka hoitaa, kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Lisäksi esimerkiksi glyseriini on tunnettu ihon kosteuttaja, joka tekee iholle kosteutta sitovan suojakerroksen.

INCI: Glycerin, aloe vera jne.

Hyvät ABC-perusrutiinit ihonhoidossa

 

1. Puhdista iho

Pese kasvot kasvoille tarkoitetulla puhdistusaineella aamuin illoin. Älä käytä liian tujuja aineita, jotka voivat kuivattaa ihoa äläkä myöskään pese pelkällä vedellä, sillä sekin kuivattaa ihoa. Suosittelen käyttämään pH:ta tasapainottavaa tuotetta, joka samalla kosteuttaa ja puhdistaa.  Käytä aamuin illoin.

 

Oma vinkkini!

Hydrating cleanser

Mieto, kosteuttava puhdistusaine, joka sopii herkällekin iholle. Valmistetaan aloe vera-pohjaan eikä vesipohjaan, joten hyvin pitkäkestoinen käytössä ja jo tuotteen pohja on hoitava. Sisältää mm. kookos-, omena- ja glyseriinipohjaisia aineita, jotka puhdistavat ja hoitavat ihoa. Tärkeät antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini löytyy myös!

Tuloksena pehmeä, puhdas ja silkkinen iho!

2. Levitä seerumi

Seerumia kannattaa kaikkien käyttää! Se on todellinen tehotuote, jossa pienessä määrässä tuotetta on paljon vaikuttavia aineita. Sen tehtävä on kosteuttaa ihoa, torjua ikääntymisen merkkejä sekä tehdä ihosta nuorekas ja kimmoisa. Käytä aamuin illoin puhdistuksen jälkeen!

 

Oma vinkkini!

Firming serum

Tehokas, kolmea eri peptidiä sisältävä seerumi ikääntyvälle iholle. Lisäksi sisältää hiivauutetta, joka tasoittaa ihon sävyä ja kosteuttavaa heraproteiinia sekä glyseriinia, joka tekee iholla kosteutta ylläpitävän suojan. Seerumi sisältää myös natriumhyaluronaattia eli tätä tehokosteuttavaa raaka-ainetta sekä C-vitamiinia torjumaan vapaita radikaaleja! Todellinen premium-tuote!

3. Kosteuta

Kosteuta iho hyvällä voiteella sekä aamulla että illalla seerumin jälkeen. Hyvä kosteusvoide ravitsee ja kosteuttaa ihoa, mutta ei tuki sitä. Valitse vain kasvoille tarkoitettu voide, sillä kasvojen iho on huomattavasti ohuempaa kuin esim. vartalon iho ja sillä on siksi myös ihan erilaiset tarpeet.

 

Oma vinkkini!

Restoring creme

Todellinen tehokomponentti, jossa on yli 15 hoitavaa ainetta mukana. Hyvin kevyen tuntuinen voide, joka tekee ihosta silkkisen pehmeän eikä jätä rasvaista tunnetta. Sopii kaikille ihotyypeille. Sisältää mm. aloe veraa ja jojobaa, jotka rauhoittavat ja pehmentävät ihoa. Voiteesta löytyy myös C- ja E-vitamiinia ja beetaglukaania, joka kosteuttaa ja tasoittaa punaisuutta. Sisältää monia erilaisia kasviraaka-aineita, kuten granaattiomenaa ja valkoista teetä sekä eteerisiä öljyjä muun muassa laventelista, basilikasta ja eukalyptuksesta.

 

Kaikki vinkkaamani tuotteet ovat hajusteettomia. Voit lukea niistä lisää klikkaamalla niiden nimeä tai tekstin lopussa olevaa painiketta.

Ikääntyvän ihon voide ja seerumi

Loppusanat

Tässä oli muutama ihan perusvinkki ihonhoidon rutiineihin. Suosittelen aloittamaan näillä ja valitsemaan hyvän monivitamiinivalmisteen päivittäiseen käyttöön sekä kannattaa kokeilla myös nimenomaan ikääntyvälle iholle tarkoitettua kollageenia sisäisesti. Muista antaa tuotteille ja hyvälle ravitsemukselle riittävästi aikaa vaikuttaa, jotta näet tuloksia. 

Kun nämä askeleet ovat tulleet tutuiksi, niin voit täydentää omaa ihonhoitorutiiniasi kuorimalla ihon kerran viikossa laadukkaalla kuorinnalla, käyttämällä kasvovettä pesun jälkeen ennen seerumia ja ottamalla päivittäiseen käyttöön peptidejä sisältävän silmänympärysvoiteen. Lisäksi voit helliä ihoasi superkosteuttavalla naamiolla kerran viikossa. Jostain on kuitenkin hyvä aloittaa ja tuo kertomani ABC-rutiini on kaiken A ja O, johon on sitten myöhemmin helppo lisätä uusia askeleita!

Tsemppiä ihonhoitoon ja kiitos, kun luit!

Rakkaudella,

Jaana