Älä turhaan hermostu – Helppo tapa tehdä koulutusvideo!

Aiheuttaako tekniikka harmaita hiuksia? Onhan kaikenlaisia online-alustoja ollut käytössä jo pitkään ja jotkut työpaikat ovat olleet niin edistyksellisiä, että heille etäkokoukset olivat täysin hallinnassa jo ennen kevään koronakaranteenia. Sitten oltiin me loput, jotka olimme ehkä kuuleet sanat Teams, Zoom, webinaari, etäkokous, videoneuvottelu, Meets ja mitä vielä. Pelkkää sanahelinää vailla sen kummempia merkityksiä. 

Itse olen kolmekymppinen yrittäjä ja luen itseni vielä nuoreksi yrittäjäksi, mutta siitä huolimatta olin tottunut tekemään töitäni hyvin “old schoool-tyylillä”. Minä tykkään olla ihmisten kanssa, joten työni painottui enemmänkin ihmisten tapaamiseen kuin online-kokouksiin. Kevät kuitenkin pakotti myös itseni mukavuusalueen ulkopuolelle ja oli pakko alkaa opetella uusia työkaluja. Muutos on yleensä haastavaa ja sitä pidetään epämukavana, mutta kun niitä vaikeita askeleita viimein ottaa, niin usein miettii, että miksi ihmeessä en aiemmin jo tehnyt näin. Itsekin olen ollut yrittäjänä nyt yhdeksän vuotta, niin kyllä siinä ajassa kangistuu aika lahjakkaasti tekemään vain tietyilla peruskaavoilla, jotka ovat oman mukavuusympyrän sisällä. 

 

Mutta niinhän se menee, että jos ei muuta reseptiä, niin aina tulee saman makuinen kakku. Olisi ollut silkkaa itsensä huijaamista, jos olisi koko kevään miettinyt, että ehkä huomenna tilanne normalisoituu ja maailma palaa mallilleen eikä minun tarvitse muuttaa omaa toimintaani mitenkään. Tuloksena olisi kohta ollut aika ohut pannukakku, jos olisi jäänyt odottelemaan enkä olisi tarttunut härkää sarvista ja etsinyt uusia työkaluja olla yhteyksissä ihmisten kanssa. Omassa työssäni olen siitä kiitollisessa asemassa, että tapaamiset pystyi vaihtamaan esimerkiksi Zoomiin ja asiakaspalvelun siirtämään verkkokauppaan. Sosiaalinen media taas tarjoaa mielettömät puitteet kohtaamisille ja ihmisiin tutustumiseen. Tietysti kaipasin koko kevään ajan oikeita kohtaamisia, mutta olin onnellinen, että työni onnistui myös digitaalisia kanavia pitkin. 

 

Mutta mistä aloittaa? Haluaisit lähestyä asiakkaitasi ja kollegoitasi digitaalisesti ja pelkkä viestin kirjoittaminen on äärimmäisen tylsä vaihtoehto. Me saamme tänä päivänä aivan älyttömän määrän erilaisia mainoksia monien kanavien kautta. Näemme mainoksia katukuvassa ja bussipysäkeillä. Näemme mainoksia somekanavissamme. Kuulemme mainoksia radiosta ja spotifyista. TV tarjoilee meille omat mainospätkänsä, kuten myös esimerkiksi Youtube. Jos siihen päälle asiakkaana saan vielä erilaisia uutiskirjeitä ja mainosviestejä, jossa on kovasti tekstiä, niin rehellisesti sanottuna en jaksa edes perehtyä asiaan. Miten tänä päivänä voi sitten erottua ja tulla nähdyksi? 

Vastaan itse omaan kysymykseeni sanalla video! Olemme niin kärsimätöntä ja nopeasyklistä porukkaa, että emme jaksa keskittyä kovin hyvin, mutta nopean videon voi aina vilkaista. Mitäpä sanot, jos ensi kerralla kuvaisitkin asiakkaillesi lyhyen videon siitä, mitä haluat heille sanoa? Tai oletko kouluttamassa kollegoita, oppilaita tai muuta ryhmää? Ehkä pitkien kirjoitettujen sisältöjen sijaan voisitkin ainakin osan viestistäsi kertoa videon muodossa? 

 

Jep jep, kiitos ilmaisesta vinkistä, mutta entäs jos ei vain osaa? Jos tietotekniset taidot ovat luokkaa word ja power point ja niistäkin on jo toinen liikaa? Ei hätiä! Et tarvitse hienoa kameraa, et kameran jalkaa, et kalliita ohjelmia etkä muutakaan tehdäksesi simppelin koulutusvideon. Tämä on tietysti hyvin riisuttu malli eikä tietenkään ole vastaava kuin studiossa kuvattu versio. Mutta jos sinulla on tarve saada pienimuotoinen koulutusvideo ja et oikein tiedä, että mitä tehdä, niin haluan jakaa sinulle muutaman erittäin simppelin taktiikan!

Vaihtoehto 1 – video Ilman esitystä 

Jos et tarvitse videollesi esitystä, niin suosittelen kuvaamaan videon puhelimella olettaen, että sinulla on älypuhelin käytettävissäsi. Nykyajan puhelimissa on hyvät kamerat ja äänenlaatukin koko ajan paranee. Uusimissa puhelimissa äänenlaatu on jo erittäinkin hyvä. Monella meistä on olemassa myös hands free, jossa on kuuloke ja mikki tai kuulokkeet, joissa on mikki. Voit hyödyntää näitä videosi kuvaamiseen.

Askel 1

Etsi sopiva paikka kuvaamiselle. Katso, että tausta on selkeä ja siisti. Hyvä video asiakkaille menettää merkityksensä, jos takanasi on pyykinkuivausteline täynnä erivärisiä kalsareita. Asiakas muistaa videostasi tasan minkälaisia pöksyjä teillä käytetään ja sanomasi jää heti kakkoseksi. 

Askel 2

Sammuta ylimääräiset mölyäjät kodistasi. Jos sinulla on päällä esimerkiksi tiskikone tai kuivausrumpu, niin keskeytä ohjelmat videonnin ajaksi. Ne aiheuttavat täysin turhaa älämölöä videollesi, mikä hankaloittaa viestin selkeää esittämistä kuulijoille. Aseta puhelimesi niin, että se kuvaa videon vaakatasoon. Älä pidä puhelinta itse kädessäsi vaan aseta se esimerkiksi lipaston reunalle niin, että se kuvaa sinua suunnilleen silmiesi korkeudelta. Ketään ei imartele se, jos video kuvataan alaviistosta tai yläviistosta. Voit testailla tätä ja pidä mielessäsi ajatus, että kameran olisi hyvä olla sinun keskustelukumppanisi silmät. Ei kahvilassakaan vastapuoli katsele sinua pöydän alta tai katon rajasta, vaan suunnilleen samalta korkeudelta, missä itsekin olet. Puhelimen voit tukea sopivalle korkeudelle asemiin esimerkiksi maljakkoa vasten, jos sinulla ei ole sille kuvausjalkaa.

Askel 3

Ääni. Ääni on todella tärkeä ja mikäli sinulla on mahdollista parantaa sitä, niin paranna. Voit hyödyntää tähän ihan normaalia hands freen mikkiä tai kuulokkeita. Testaa miten äänesi kuuluu parhaiten tekemällä testivideoita. Aseta puhelimesi siihen, missä aiot videon kuvata ja kokeile nauhoittaa pieni testipätkä puhetta. Tee sen jälkeen samanlainen testivideo niin, että sinulla on kuulokkeet korvissa ja puhut kuulokkeiden tai hands freen mikkiin. Kuuntele kummassa äänesi kuulostaa paremmalta ja valitse se oikean videon kuvaamiseen.

Askel 4

Kirjoita itsellesi avainsanoja muistiin. Älä lue puhetta paperilta, mutta voit aina välillä vilkaista, että muistitko sanoa ne asiat mitä halusit. Muista, että kuulija ei tiedä mitä kaikkea sinun piti sanoa, joten ei ole vakavaa, jos jokin asia unohtuu. Pidä video lyhyenä! Kuvaustilanteessa kannattaa pitää mielessä se, että video “varastaa” pois osan siitä innostuksesta mitä sinulla on eli mikäli haluat näyttää kuulijoillesi innostuneelta, niin sinun todella täytyy olla extrainnostunut, jotta se välittyy kuulijoillesi saakka. Ajattele kameraa ystävänä tai asiakkaana, jolle kerrot asiaasi! Muista myös katsoa kameraan eli siihen ympyrään mikä kuvaa sinua. Helposti tulee katsottua omaa kuvaa näytössä ja siten unohtaa kokonaan puhua kameralle! Pidä pieni tauko ennen kuin aloitat puhumaan ja ennen kuin katkaiset videon.

(Extra-)Askel 5

Videosi on valmis! Jos haluat kikkailla äänien ja musiikkien tai videon leikkaamisen kanssa, niin olen itse havainnut parhaaksi sovellukseksi siihen VivaVideon, jota käytän kaikissa omissa videoissani, jotka teen puhelimella. 

Vaihtoehto 2 – Esityksen kanssa

Jos ensimmäinen vaihtoehto ei tule kysymykseen ja tarvitset taustalle esityksen, niin sitten siirrymme vaihtoehtoon kaksi. On monia tapoja kuvata video niin, että sinulla näkyy slidet eli esitys taustalla. Haluan kuitenkin esitellä tässä erittäin helpon tavan, jonka kuka tahansa osaa tehdä, jos osaa tehdä esityksen itsellensä Power pointin avulla!

Askel 1

Rakenna esityksesi power point-ohjelmassasi. Siinä voi olla kuvia tai tekstiä tai mitä ikinä haluat siihen laittaa.

Askel 2

Valmistaudu videointiin! Kannattaa lukaista vaihtoehto 1-kohdassa listaamani tärkeät ajatukset muun muassa taustasta ja äänestä. Voit käyttää myös tietokoneella kuvatessasi hands freeta tai kuulokkeita ja yleensä niiden avulla äänenlaatu on huomattavasti parempi kuin tietokoneen omalla mikillä videoitaessa. Näiden toimivuus kannattaa testata etukäteen kuvaammalla tiekokoneesi kameralla lyhyet testivideot. Se onnistuu, kun aukaiset koneellasi kameran. Tässä lyhyet ohjeet tietokoneen kameran käyttämiseen: 

Askel 3

Avaa power point-esitykseksi. Klikkaa yläkulmasta Diaesitys – Tallenna diaesitys – Tallenna alusta. Näin pääset nauhoittamaan videon. Klikkaa ympyrästä aloittaaksesi tallennuksen ja siirry nuolilla aina seuraavaan diaan. HUOM! ÄLÄ PUHU MITÄÄN silloin, kun napsautat seuraavaa diaa auki. Video katkaisee äänesi aina, kun uusi dia avataan, joten jos puhut samalla, kun klikkaat seuraavaa videota pätkii äänesi valmiissa videossa. Eli puhu aina, kun sinulla on dia auki ja kun painat nuolesta seuraavan, niin se hetki kannattaa olla hiljaa ja odottaa rauhassa, että uusi dia aukeaa ennen kuin jatkat puhettasi.

Askel 4

Videon tallentaminen.

  1. Kun olet saanut nauhoituksen valmiiksi, niin tallenna vielä power point-esitys. Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna, jotta tekemäsi työ on varmasti tallennettu PowerPoint-esitysmuodossa (.pptx).
  2. Videon luomista varten valitse seuraavaksi Tiedosto > Vie > Luo video.
  3. Valitse Luo video -otsikon alta ensimmäisestä avattavasta luettelosta haluamasi videon laatu, joka koskee valmiin videon tarkkuutta. Mitä parempi videon laatu, sitä suurempi tiedostokoko.
  4. Luo video -otsikon alla oleva toinen avattava valikko ilmaisee, sisältääkö esitys selostuksia ja ajastuksia.
    1. Kun muistit tehdä kohdan yksi eli tallentaa esitys vielä kerran nauhoittamisen jälkeen, niin tässä on automaattisesti valittuna “Käytä tallennettuja ajastuksia ja selostuksia.”
    2. Jos ole vielä tallentanut ajoitettua selostusta, oletusarvo on Älä käytä tallennettuja ajastuksia ja selostuksia. Tällöin puheesi ei tule videolle eli muista käydä ensin tallentamassa puheesi power point-esitykseen. Jos olet tallentanut ajastetun selostuksen, oletusarvona on Käytä tallennettuja ajastuksia ja selostuksia.
  5. Valitse Luo video
  6. Kirjoita Tiedostonimi-ruutuun videon tiedostonimi, selaa kansioon, johon haluat sen tallentaa, ja valitse sitten Tallenna.
  7. Valitse Tallenna muodossa -ruudusta joko MPEG-4 Video (.mp4) tai Windows Media Video.
  8. Voit seurata videon luomisen edistymistä ruudun alaosan tilarivistä. Videon luominen voi kestää jopa useita tunteja videon pituuden ja esityksen monipuolisuuden mukaan.
  9. Jos haluat katsoa luomasi videon, siirry kansioon, johon tallensit sen ja kaksoisnapsauta tiedostoa.

Valmista tuli! Voit nyt lähettää videotasi eteenpäin tai ladata sen esimerkiksi Youtubeen.

VAIHTOEHTO 3 – Näytön tallentaminen

Jos sinulla ei ole koneellasi Power point-ohjelmaa ja käytössäsi on Windows10, niin näytön tallentaminen on myös yksi tapa kuvata video ja erittäin simppeliäkin vielä. Tällä tavalla voit kuvata esityksesi, mutta lähtökohtaisesti siinä ei näy samaan aikaan sinun kuvaasi ellet halua kikkailla eri ikkunoita auki näytöllesi samaan aikaan. Omasta mielestäni se ei näytä enää kovin selkeältä, joten en esittele sitä vaihtoehtoa tässä. 

Askel 1

Tee valmistelut samaan tapaan kuin edellisessä vaihtoehdoissa. Tässä ei näy kuvaasi, mutta tarkista tietokoneesi äänenlaatu joko käyttämällä erillisiä kuulokkeita tai tietokoneen mikkiä. Tee myös esitykseksi valmiiksi sillä ohjelmalla mitä käytät koneellasi. 

Askel 2

Avaa esityksesi isolle koko näyttöön ja paina windows-näppäintä ja G-kirjainta yhtäaikaa. Saat auki tämän näköisen “pelivalikon”, josta voit alkaa tallentaa videota.

 

Rastita mikrofonin tallennus (record mic), jotta äänesi tallentuu videolle. Tämä näytöntallentaminen on ensisijaisesti tarkoitettu pelivideoiden tekemiseen, mutta käy loistavasti kaikkeen muuhunkin. Kun olet valmis ja sinulla on esityksesi avattuna isolle näytölle eli diaesitykselle, klikkaa yllä olevan bannerin punaisesta pallukasta, jolloin nauhoitus alkaa. Kun olet valmis, klikkaa video kiinni neliöstä. Tätä kannattaa harjoitella ensin testivideon tekemisellä, niin näet miten kuvaruudun nauhoitus toimii. Nauhoitus valikko voi näyttää hieman erilaiselta tietokoneestasi riippuen.

Valmiin videosi löydät koneeltasi: Tämä tietokone – Videot – Näyttökuvat ja sieltä voit lähettää sen asiakkaillesi tai ladata esimerkiksi Youtubeen.

Tässä muutama helppo vaihtoehto koulutus- ja/tai asiakasvideoiden tekemiseen ilman monia härpäkkeitä ja hienoja ohjelmistoja. Sitä mukaa, kun opit tekemään, voit laajentaa osaamistasi muokkaamalla videoita ja hankkimalla esimerkiksi hyvän mikrofonin. Hyvä äänenlaatu on kaiken A ja O. 

 

PARI KÄYTÄNNÖN VINKKIÄ KUVAAMISEEN

  • Älä ole huolissasi, jos takeltelet tai unohdat sanoja. Kuulija ei edes huomaa sitä, kun reippaasti vain jatkat
  • Kirjoita itsellesi avainsanoja, joista voit tarkistaa, että mitä olit suunnitellut sanoa
  • Jos video ei mene kerralla purkkiin, niin ei haittaa. Voit kuvata monta otosta TAI voit kuvata pätkiä ja liittää ne yhteen esimerkiksi VivaVideo-sovelluksella puhelimella. Jos teet koneella, niin helpointa on esim. Zoomissa tai power pointissa kuvata koko homma kerralla purkkiin.
  • Ei kannata tavoitella täydellisyyttä – Jostain pitää aloittaa ja matkalla voi sitten kehittyä!

 

Tavoittelemalla täydellisyyttä jää helposti viivyttelemään eikä tule aloittaneeksi asioita, jos ei voi olla varma, että ne menevät loistavasti. Mitä isommat paineet itsellensä luo, sitä enemmän alkaa myös pelottaa ja homman aloittamista viivyttää vielä pidempään. Toinen taas on niin kovin itsekriittinen, että ei saa valmista, vaan keskittyy hiomaan virheitä, joita ei kukaan muu näe. 

Täydellisyys ja täydellinen suoritus ei pidä olla tavoite! Videosi pitää olla luonteva ja kun kontaktisi, asiakkaasi tai kollegasi katsoo videosi, hän voi samaistua siihen. Hän innostuu ideasta, jonka esitit, koska hän näkee, että sinä olet TAVALLINEN IHMINEN. Silloin hän myös vakuuttuu videon luotettavuudesta, koska sinä olet samaistuttava ja aito. Jos taas kyseessä on ammattiesiintyjän tekemä video, niin on helppo ajatella, että kyseessä on mainos ja paljon luvattuja väittämiä, mutta ei aitoa sisältöä. 

 

Toivottamasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä! Loistavaa syksyistä viikkoa!

Rakkaudella,

Jaana