Häät kaason silmin

“Olet oikeasti superhypermegaihana. Olet paras kaikista. On vaikea kuvitella millaista elämäni olisi ilman sinua. Olen oppinut sinulta niin paljon elämästä. Olet siistein tyyppi, jonka olen koskaan tavannut. Olen maailman onnekkain ihminen, koska minulla on sinut! Mulla on sulle yksi kysymys: Tuukkko mun kaasoks? Terveisin sun siskos!” 

Näin luki kortissa, jota olin osannut jo hetken odottaa, kun rakas siskoni alkoi suunnitella tulevan aviomiehensä kanssa häitä. Voi mikä riemun ja ilon määrä tästä kortista tuli! Sydämen valtasi samantien lämpö ja vatsaan tuli perhosia! Meille tulee kesähäät! Tai siis ei meille, mutta siltä se tuntui, kun pääsee osaksi niin läheisen ihmisen hääjuhlaa! Vastaus oli tietenkin sekuntiakaan miettimättä: TOTTAKAI!

Mitä pitää tietää kaasona olosta? Onneksi itselläni oli ollut omat häät vain pari vuotta takaperin, niin häiden suunnittelu ja niihin valmistautuminen oli suhteellisen tuoreessa muistissa. Ensitöikseni kiikutin kaikki vanhat häälehteni Kaisalle, joita olin syystä tai toisesta säilönyt kaapissa.

Meitä kaasoja oli yhteensä neljä. Minun lisäkseni hommaan lupautuivat kolme siskoni hyvää ystävää. Itsellänikin oli aikoinaan neljä kaasoa ja se on omasta kokemuksesta sekä morsiamen että kaason näkökulmasta katsottuna oikein passeli määrä! Hommaa on kuitenkin paljon, joten kunniatehtävä on vähemmän kuormittava, kun sen jakaa monelle ihmiselle. Aika nopeasti kyhäsimmekin kaasoille yhteisen whatsapp-ryhmän, jossa häitä alettiin todenteolla suunnitella.

Ensimmäinen virallinen tapaaminen pidettiin naisten kesken! Olimme varanneet aikoja morsiuspukuliikkeisiin ja sitä ennen herkuttelimme brunssilla ja teimme suuntaa antavia linjauksia polttareita ajatellen. Kävimme esimerkiksi läpi morsiamen kanssa, että ketä polttareihin kutsutaan ja saimme morsiamelta yhteystiedot. Oli aivan mieletöntä nähdä oma sisko ensimmäisen kerran hääpuvussa, kun pääsimme kiertelemään hääpukuliikkeitä! Kyllä siinä kyynel oli silmäkulmassa aivan väkisinkin!

 

 

Projekti hääpuku eteni itsellenikin tutulla tyylillä eikä sitä löytynyt kovastakaan etsinnästä huolimatta, joten se päädyttiin teettämään. Kaason matkaan kuului siten useampia hääpukusovituksia sekä reissu ompelijan luo, joka loppujen lopuksi teki puvun morsiamen toiveiden mukaan. Nämä reissut ovat olleet huippuhauskoja ja ne auttoivat tiivistämään yhteistyötä kaasojen ja koko hääseurueen kanssa! Suosittelen reissua häämessuille tai muuhun vastaavaan, jos hääpukuasia on jo hoidettu! Muutenkin kannattaa yrittää järjestää yhteisiä tapaamisia, jolloin mahdollisesti toisilleen alunperin tuntemattomat kaasot oppivat tuntemaan toisensa ja näin yhteistyö sujuu mutkattomammin!

Polttarit! Voi vitsit, siinäpä vasta mietittävää! Omasta kokemuksesta suosittelen, että kaasot tekevät isot linjaukset ja hyväksyttävät suunnitelmansa sitten kaikilla osallistujilla. Muutoin isolla porukalla on vaikea päästä kaikkien mielestä hyvään lopputulokseen. Tottakai esimerkiksi budjetti ja ajankohta pitää päättää ensin yhdessä. Ajankohdan päättäminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, sillä on yllättävän vaikea saada isolle porukalle sopimaan yksi ja sama päivä tai viikonloppu! Meillä polttareita juhlittiin läpi viikonlopun! Ohjelmassa oli muun muassa hemmottelua, morsiussaunaa, hyvää ruokaa, Flow-parkissa kiipeilyä, moottoriveneajelua, vesijettiajelua, kranssityöpajaa ja kirsikkana kakussa oli miesten kanssa yhdessä järjestetyt olympialaiset! Ne toimivat aivan loistavasti ja oli huikeaa päästä tutustumaan sulhasenkin ystäviin jo ennen hääjuhlaa! Suosittelen!

 

Morsiussauna
Flow-park polttarit

 

Vinkki! Oletko järjestämässä polttareita? Voit käyttää suunnittelemaani polttaribingo-/polttaripassipohjaa ostamalla käyttöoikeuden siihen verkkokaupastani klikkaamalla tästä (5,90€). Ostoksen jälkeen saat sähköpostiisi muokkauslinkin Canvaan, jossa voit muokata niistä oman näköisesi! Esimerkiksi vaihtamalla fontit tai värit saat kokonaan erinäköisen passin. Canva-työkalun avulla ne on myös helppo tilata valmiiksi printattuna kotiin  tai tulostaa kotona!

 

Polttaribingo
Polttaripassi

Itse hääjuhlassa lähinnä jännitti, että kuinka meikki pysyy kaikkien onnenkyyneleiden kanssa paikallaan! Se pelko oli turha, sillä meikki pysyisi loistavasti, vaikka lämpötila taisi huidella lähellä kolmeakymppiä ja kyyneleitä riitti! Siskon sydän oli pakahtua, kun pikkusisko asteli iskän kanssa kirkon ovista kohti alttaria. Huhhu, miten upea ja kaunis näky! Tärppi kaasoille: Muista varata itsellesi tarpeeksi nenäliinoja, joista voi tarpeen vaatiessa lainata muillekin.

 

 

Vihkiminen

Siskoni oli pyytänyt minua jo kauan aikaa sitten pitämään puheen hääjuhlassa. Vastasin ensin jyrkästi ei! En missään nimessä pysty puhumaan häissä. Se kuulostaa tietysti ajatuksena hauskalta, koska puhun työkseni ihmisten edessä, mutta ajatus noinkin herkässä tilanteessa puhumisesta kuulosti aivan hirveän pelottavalta. Olen normaalistikin tälläisissä tilanteissa älytön itkupilli ja siihen, kun lisätään vielä se, että juhlakaluna on oma siskon ja hänen miehensä, niin ajattelin, että se ei tule koskaan onnistumaan ilman älytöntä porukonserttia. Isäni kuitenkin totesi siihen, että “tottakai puhut, olet puhunut pitkin Scandinaviaa, niin tämä on ihan helppo homma!”.

Alunperin ajattelin, että kuvaan videon puheestani, jossa voin rauhassa kertoa kaikki haluamani asiat ja näytän sen sitten häissä. Mutta totuushan on, että se ei koskaan ole sama katsoa asiaa videolta verrattaen aitoon puheeseen siinä hetkessä. Ei auttanut kuin kasata itsensä ja alkaa laatia puhetta. Tein tapani mukaan ensin rungon A4:lle. Mietin, että mitä haluan sanoa. Muutama muisto Kaisan lapsuudesta ja meidän yhteisestä matkasta. Kerroin myös sulhasen kanssa ensikohtaamisestani ja muutaman sanan sulhasesta. Lopuksi kerroin heille omat vinkkimme avioliittoon:
1) Älkää koskaan menkö vihaisina nukkumaan.
2) Ottakaa toisille tarpeeksi aikaa arjessa, vaikka olisi kuinka kiireistä.

Kirjoitimme vielä runon, jonka mieheni tuli lukemaan. Olin puheeni alussa vetänyt yhteisen tutustumisleikin, jossa mieheni oli avustamassa minua, joten oli luontevaa, että hän luki runon.

 

Kaisa ja Tuomo sekä juhlaväki
Kaikki sen jo kaukaa näki
Kun astui kuvioon koodarimme hän
Tiesimme heti Kaisalta jalat alta menevän.

Tapailitte ensin hetken
Ja teitte toisiinne tutustumisretken

Kun kaksi kaunista sydäntä toisensa kohtaa,
Alkaa siinä jo silmätkin hohtaa
Siitä tiesimme tän
Tulee teidän juttu pitkälle kestävän

Tänään sanoitte toisillenne tahdon
Ja tästä alkaa avioliiton maraton

Jos pari vinkkiä saamme antaa
Muistakaa toisianne arjessa kantaa
Älkää menkö vihaisina nukkumaan
Riidat anteeksi antakaa.

Olkaa läsnä toisillenne elämässä,
Sillä tärkein hetki on nyt ja tässä!

Muutamia vinkkejä vielä tuleville kaasoille!

  1. Miettikää hyvin etukäteen, että kuka vastaa mistäkin. Kenen vastuulla on esimerkiksi alkumaljojen kaatelu ja tarjoaminen, juontaminen, musiikki, karkkibuffetin täyttäminen, juomakaappien täyttäminen, kynttilöiden sytytys, iltapalan teko ja siivoaminen. Näin muutamia mainitakseni. Kun jokainen tietää omat hommansa, niin juhla sujuu jouhevasti ja kaikki pystyvät nauttimaan juhlista!
  2. Kannattaa laatia kaikkiin aikatauluihin väljyyttä. Liian tiukka aikataulu aiheuttaa tuhraa stressiä. Nautimme, kun saimme rauhassa aamulla hääpaikalla olla meikkauksissa ja kampauksissa ilman, että täytyi kellokaulassa juosta koko aamua.
  3. Varatkaa mahdollisimman paljon aikaa koristeluun! Vaikka teillä ei olisi juuri mitään koristeita, niin pöytien asettelu, liinottaminen ja pöytäjärjestyksen laittaminen vie jo ison osan aikaa!
  4. Tehkää asiat ajoissa! Edellisenä päivänä ei kannata alkaa väsäämään puhetta vaan asiat, jotka on ennakoitavissa kannattaa hoitaa ajoissa. Se poistaa kaikilta stressiä! Kerrankin jopa itse tein puheeni ajoissa, niin sain rauhassa keskittyä hääpaikan koristeluun ja hääjuhlaan ennen omaa osuuttani.
  5. Kirjoittakaa aikataulut ylös paperille ja tulostakaa niitä hääpaikalle kaasojen ja bestmanien ulottuville. Näin on helppo pitää kiinni sovituista jutuista.
  6. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Mitä vähemmän on asioita, jotka jätetään roikkumaan, sitä paremmin pystytte kaikki nauttimaan itse juhlasta eikä turha stressi valtaa mieltä. Itse pystyin nauttimaan aivan täysillä koko häistä, vaikka olinkin kaason roolissa hoitamassa vieraiden pöytiin ohjausta, puhetta, juomakaapin täyttöä ja iltapalaa.
  7. Varatkaa rutkasti hyvää mieltä ja nauttikaa tästä upeasta rakkauden juhlasta porukalla <3!
Pariskunta hääjuhlassa

Kiitos, kun luit!

Rakkaudella,
Jaana