Aurinko ei paista ja vettä sataa – Taitaa tulla talvi!

Aamulla on pimeää, illalla on pimeää – ei jaksa eikä huvita ja väsyttää? Päivät lähtevät käyntiin ainoastaan pannullisella niin vahvaa kahvia, että siitä nousee tukka pystyyn. Elämä voittaa siinä vaiheessa, kun ensimmäiset leskenlehdet pilkistävät ja aurinko alkaa lämmittää. Näinhän se on aina mennyt! Vai onko? Tarvitseeko väsymyksestä ja uupumuksesta kärsiä? Ei välttämättä!

Näillä näppäimillä alkaa olla se aika vuodesta, jolloin monet huomaavat olevansa väsyneitä ja arkiset toimet tuntuvat viemän enemmän energiaa kuin aiemmin. Kesällä jaksamme hienosti iltayhdentoista aikaan kitkeä kukkapenkkiä ja katsoa työvaatteet aamuksi valmiiksi, kun taas syksyn pimeydessä pelkästään ruokakaupassa käynti työpäivän jälkeen voi olla uuvuttava kokemus. Toki monet myös odottavat syksyn pimeyttä, koska silloin voi käpertyä hyvällä omallatunnolla sohvan nurkkaan ja pistää muutaman kynttilän palamaan uppottuen samalla netflixin sarjamaratooneihin. Ajatuksena tuo kuulostaakin rentouttavalta, mutta tuskin kukaan saa hyvää oloa ja energiaa siitä, että toimii näin illasta toiseen lokakuusta maaliskuuhun. 

Monet asiat tuovat energiaa arkeen ja varmasti kolme tärkeintä ovat hyvä ja riittävä uni, monipuolinen ruoka sekä liikunta. Kuulostaa liiankin yksinkertaiselta ja itsestäänselvältä. Kyllähän kaikki nämä tietävät. Mitä sitten, kun tuntuu siltä, että ne eivät riitä? Väsyttää silti! Aamulla on pimeää, kun lähtee töihin, illalla on pimeää, kun pääsee töistä ja tuntuu, että joka toinen työkaverikin on jossain flenssussa. Näinkö se vaan menee täällä Suomessa? Totuus on, että auringon määrä syksyllä ja talvella on vähäisempi, mutta ehkä tilanne ei kuitenkaan ole ihan toivoton! 

Yksi tuttavani sanoi kerran hyvin: “Jos vihaa talvea, pimeyttä ja kylmää, niin miksi ihmeessä edelleen asuu Suomessa”? Totta, maailma on valintoja täynnä. Mikäli muutto maapallon lämpimämpiin kolkkiin ei ole suunnitelmissa seuraavana, voit etsiä piristystä pienemmilläkin teoilla!
Tässä muutamia omia vinkkejäni näiden perinteisten “syön terveellisesti, nukun riittävästi ja liikun” oheen:

1. Kirkasvaloherätyskello! Auringonnousua muistuttava ja hiljalleen sarastava kirkasvalo esimerkiksi linnunlaululla on paljon lempeämpi herätys, kuin raikuva sireeni puhelimessa.

2. Käy haukkaamassa raitista ilmaa päivännäöllä! Jos et muuten pysty järjestämään sitä, niin mene edes lounastauolla ulos ja tee muutama venytysliike ennen töiden jatkamista. Tupakkatauko ei aja samaa asiaa, ilma ei ole raitista filtterin läpi! 

3. Juo tarpeeksi vettä ja vältä pelkällä kahvilla elämistä. Elimistösi ei jaksa, jos se ei saa tarvittavia ravintoaineita. Talvi on pitkä ja suurin osa ruuastamme kuljetetaan kaukomaista, koska lähellä kasvatettujen vihannesten ja hedelmien saaminen on osin mahdotonta. Ravintoaineiden määrää voi olla vaikea taata pelkällä ruualla. Itse olen jo vuosia käyttänyt ARGI+ ravintolisää jaksamiseni tukena.  Se antaa päivittäisen saannin aminohappo L-Arginiinia, vitamiineja (C-, D-, B6-, B12-vitamiineja ja foolihappoa) sekä antioksidantteja. ARGI+ vähentää väsymystä ja uupumusta, tukee immuunipuollustusta, lihaksia ja verenkiertoa. Sekoitan itse aamuisin ARGI+ jauheen veteen ja lisään sinne vielä vajaan desin juotavaa Aloe veraa. Se on minun jaksamiseni salaisuus näiden muiden vinkkien lisäksi. Ei ole tarvinnut olla myöskään turhaan kipeänä, kun immuunipuollustus pysyy kunnossa!

4. Katso asioiden toista puolta. Aina sataa, mutta mitä sitten. Voisiko siinä olla jotain kaunista tai onko ilma raikkaampaa? Syksy on omasta mielestäni yksi parhaimmista vuodenajoista. Ilma on sopivan viileää ja luonto on kauneimmillaan, kun sitä muistaa pysähtyä katsomaan. 

5. Syksyn ja talven hyvät puolet – Niitä ei parane unohtaa! Voi sisustaa kotia syksyisillä väreillä ja sytyttää kauniit kynttilät antamaan tunnelmaa. Voi lämmitellä takkatulen ääressä rapsakan syyslenkin jälkeen. Rakastan uusien kasvien istutusta! Syksyn tullen voi hyvällä omallatunnolla heittää kesäkukat pois ja rakentaa kauniita syksyisiä asetelmia kanervista ja havuista. Haravointi – Ai että, se on parasta hyötyliikuntaa, mitä tiedän! Oikeasti, tässä ei ollut yhtään ironiaa! 

Joulun lähestyessä saa laittaa jouluvalot ja alkaa ideoida joululahjoja läheisille. Ei kannata unohtaa niitä älyttömän monipuolisia mahdollisuuksia liikunnan ja ulkoilun suhteen, joita tuleva talvi tuo tullessaan! Jokainen suomalainen lienee ainakin joskus kokeillut hiihtämistä tai luistelua. Ehkä laskettelu onkin se sun juttu? Tai lumikenkäily, sitä en ole itse kokeillut. Minä nautin talvisista säistä ja lumihangessa ratsastamisesta! Ai että, itseasiassa ihan kivaa, kun kaikki se on vielä edessä!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä ja jos haluat lisää virtaa ja jaksamista, niin suosittelen ainakin kokeilemaan ARGI+ tuotetta! Se tuo nimensä mukaisesti arkeen plussaa!

Pirteää syksyä, 

Rakakudella Jaana