Aurinko armas!

Ihana aurinko!

Aurinko paistaa ja vettä sataa, taitaa tulla kesä! Totta joka sana. Lämpömittarit killuvat jo melkein läpi vuorokauden plussan puolella. Suomessahan sitä voisi kutsua jo kesäksi! Aurinko on ihanaa, se lämmittää, virkistää ja piristää! Siitä saa D-vitamiiniakin! Kuka nyt ei tykkäisi auringosta? Toisaalta auringon UV-säteet aiheuttavat vaatimattomasti 70% ihon ennenaikaisesta vanhemisesta ja 95% ihomelanoomista olisi ehkäistävissä suojautumalla auringon UV-säteiltä. Eli välttämättä ainakaan iho ei siitä suurissa annoksissa välitä.

Jos ei pala, niin ei tarvitse aurinkosuojaa? Tämän lauseen kuulen aika usein, kun puhutaan auringon uv-säteiltä suojautumisesta. Se ei pidä paikkaansa. Ruskettuminen on ihon suojakeino, jolla se yrittää ehkäistä uv-säteilyn pääsyä syvempiin ihokerroksiin. Rusketus ei missään määrin kuitenkaan estä uv-säteilyn pääsemistä ihon läpi, vaan se vastaa maksimissaan suojakerrointa 4. Eli käytännössä se ei suojaa oikeastaan ollenkaan. Se että iho ei pala vaan ruskettuu on yksilöllinen ihon ominaisuus ja se ei kerro siitä, miten hyvin UV-säteilyä ihosi kestää.

UV-säteilyä on kolmea erilaista. Löytyy UVA, UVB ja UVC. Näistä UVC-säteily suodattuu pois ilmakehän otsonikerroksessa, mutta UVB- ja UVA-säteilyiltä on hyvä suojata iho. Nyt sinä neropatti, joka et koskaan suojaa ihoasi UV-säteiltä, seuraava virke on sinulle! UVA-säteilyn tuhoja sinä et näe ihosi pinnalla. Ne ovat pitkäaaltoisia säteitä ja siten tunkeutuvat syvälle tuhoten ihon tukikudokset vanhentaen ihoa ja alentaen immuunivastetta. UVB-säteilyn haitat taas näkyvät ihon pinnalla, koska ne saattavat polttaa ihon karrelle. Eli vaikka et koskaan palaisi, niin suojaa ihosi! UVA-säteet suorittavat tihutyönsä katseeltasi piilossa!

Paras suoja on tietenkin vaatteet ja suoran auringonpaisteen välttäminen keskipäivällä. Toinen keino on aurinkosuojatuotteet. Hyvä aurinkosuojatuote sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. UV-filttereiksi kutsutaan niitä raaka-aineita, joilla on kyky estää auringonsäteiden haitallinen toiminta. Näitä filttereitä on sekä kemiallisia että fysikaalisia. Molemmat versiot ovat turvallisia käyttää niissä pitoisuuksissa, mitä niitä kosmetiikassa on! Fysikaalinen filtteri toimii iholla peilin tavoin. Filtteri jää ihon pinnalle ja heijastaa auringonsäteet pois. Kemiallinen filtteri taas suodattaa auringonsäteet ja tekee niistä harmittomia muuttaen ne esimerkiksi lämmöksi. Fysikaalinen suojakerroin voi jäädä hieman valkoiseksi ihon pinnalle, jos sitä ei levitä kunnolla.

Aurinkotuotteiden suojakertoimissa on eroja! Vaikka palaisit helposti, sinun ei automaattisesti aina tarvitse ostaa korkeintä suojakerrointa. Suojakerroin nimittäin kertoo kuinka kauan voit oleskella auringossa palamatta. Jos palat herkästi ja sinulla on matalan suojakertoimen omaava tuote, niin muista lisätä sitä useammin. Mikäli palat ilman aurinkosuojaa esimerkiksi 30min sisällä ja sinulla on aurinkosuoja, jossa suojakerroin on 20, niin voit oleskella huoletta 20*30min eli reippaasti yli 10h auringossa. Tässä on oma lemppari aurinkovoiteeni!

 

Itse menen yleensä sieltä mistä aita on matalin ja helpoimmalla pääsee. En jaksa aamuisin alkaa odotella, että laitan ensin kasvojenhoitotuotteet ja sen jälkeen erikseen aurinkosuojavoiteen ja odottelen sen kuivumista. Lisäksi palan itse superhyber helposti ja haluan käyttää aurinkosuojaa myös talvella, joten sen täytyy onnistua nopeasti ja kivuttomasti. Minulla on käytössä meidän Protecting Day lotion eli päivoide, jossa on valmiina aurinkosuoja 20. Olen sillä pärjännyt loistavasti!

Puhdistan aamuisin kasvot normaalisti ja levitän päivävoiteen. Tässä päivävoiteessa on fysikaaliset uv-filtterit ja se levittyy helposti. Sen päälle voi saman tien alkaa meikata ja se ei paakkunnu meikin alla. Siinä on myös E- ja C-vitamiineja, jotka ovat todella tärkeitä antioksidantteja iholle! Ne ovat oikeita ihon pikku poliiseja torjuen vapaiden radikaalien toimintaa iholla.  Lisäksi tuotteessa on vaikka kuinka paljon ihoa hoitavia raaka-aineita, kuten vesimeloniuutetta, irlanninsammalta ja valkohytykkää. Näistä valkohytykkä vaikuttaa luonnollisen hyaluronihapon tavoin ja sitoo kosteutta tehokkaasti. Varsinkin ikääntyvällä iholla (kaikkien meidän +25v) kosteus on tosi tärkeää! Vertaa vaikka viinirypälettä rusinaan. Kyllä se viinirypäle on paljon kimmoisampi, sileämpi ja rypyttömämpi kuin rusina, koska siinä on kosteus vielä tallella. Yhtä tärkeää kosteuden säilyttäminen on iholle! Jerikonruusu-uute supistaa ihohuokosia ja myös hoitaa ihoa. Allantoiini hoitaa, rauhoittaa ja suojaa ihoa. Täydellinen voide päivittäiseen käyttöön! Kestää erittäin pitkään, yksi pumppaus päivässä piisaa ja sopii hyvin myös miehille. Tästä voi lukaista lisää voiteesta!

 

Ps. Jos olet jo ehtinyt saada auringon haittavaikutuksia, kuten esimerkiksi maksaläiskiä, niin testaapa tämä! Ihan loistava tehotuote maksaläiskiin ja sopii myös couperosa-iholle!