Anna mennä, lennä vaan!

Tilanne on mikä on. Maailmassa on korona ja Suomessa on korona. Ajattelee tai kääntää tilannetta miten päin vain, niin se nyt vaan on näin. Suosituksia tulee ja menee, rajoituksia tulee ja menee. Nyt on nyt ja nyt olisi se hetki, kun pitäisi kuitenkin osata toimia oikein myös oman elämän, omien tavoitteiden ja oman tulevaisuuden eteen. Koko vuosi on mennyt niin sanotusti parempia aikoja odotellessa. Osalla enemmän ja osalla vähemmän. Lokakuun alussa starttasi tämän vuoden viimeinen vuosineljännes ja samalla käynnistyi viimeiset kolme kuukautta aikaa tehdä jotain sen eteen, että vuosi 2020 veisi sinua kohti tavoitteitasi tai yritystäsi kohti tulevaisuuden päämääriä. Jos tavoitteista puhuminen kuulostaa utopialta, niin vuoden viimeisen vuosineljänneksen tavoitteena voi olla myös taata hyvä startti vuodelle 2021 ja silottaa siten jo etukäteen siellä odottavia sudenkuoppia.

Aina ei voi ajatella tavoitteita ja tulevaisuutta. Yritysten tilannetta ja valtion kädenojennusta keväällä verrattiin jossain melko osuvasti siihen, että olet juuri jäänyt auton alle ja makaat henki hievereissäsi odottamassa apua. Ambulanssi kaartaa paikalle, mutta ei alakaan auttaa sinua, vaan kyselee, että miten voisit kehittää toimintaasi, mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Yritysten oli keväällä hyvin vaikea saada paljon puhuttuja avustuksia, koska ne olivat sidottuja uuden kehittämiseen ja uuden toiminnan luomiseen. On vaikea luoda uutta, jos on nenäänsä myöden painumassa veden alle.

 

Nyt voisi sitten syyttää hallitusta, valtiota, kuntia ja kaupunkeja. Kiinaa, toritapahtumia, lepakoita, laboratorioita, USA:ta ja Trumppia. Voisi vetää peiton korviin ja toivoa parasta. Tai sitten voisi miettiä, että mitä minä voin tehdä nyt. Ottaa reality check siihen, että missä mennään. Oikotietä onneen ei ole ja varmasti tämä vuosi on koetellut monia. Ei pelkästään yrittäjiä, vaan moni on voinut menettää esimerkiksi työpaikkansa ja nyt uudet työpaikat voi jollain alalla olla kiven alla. On kuitenkin varmasti jotain, mitä voit tehdä juuri nyt.

Ihmisten yksi suurin huolen- ja riidanaihe on raha. Tai nimenomaan rahan puuttuminen. Osalle se aiheuttaa ehkä lievempää ahdistusta kuin toisille, mutta monelle se on iso huolenaihe varsinkin, jos on perhettä elätettävänä. Laskuja tulee vino pino ja kirjeitä ei tee mieli avata, kun ahdistus nousee kurkkuun asti. Se, että ei tutki tilannettaan rehellisesti, voi kuitenkin lisätä ahdistusta vielä enemmän. Joskus omassakin elämässäni on ollut tilanteita, että menot ovat kasvaneet suuremmiksi kuin tulot. Yksi hyvä esimerkki tästä on tilanne vuosia sitten, kun hevoseni sairastui pahasti ja parissa kuukaudessa hevosiin liittyvät menot hyppäsivät usealla tuhannella eurolla ja rahat olisi pitänyt olla taskussa jo eilen. Viisas olisi tietenkin säästänyt pahan päivän varalle jo etukäteen. Minä en ollut se viisas. Ahdistukseni keskellä tein itselleni excel-taulukon, johon listasin kaikki avoimet laskut. Viereen listasin tulot, mitä minulle oli tulossa. Katsoin, että mitä eräpäiviä voisin lykätä ja mihin saakka, että saan laskut hoidettua. Mietin myös, että minkä verran voisin tehdä enemmän töitä, että voisin nopeammin hoitaa kasaantuneet eläinlääkärikulut. Tilanteesta selvittiin kunnialla ja sen jälkeen siitä otettiin opiksi.  Miksi otin rahan puheeksi? Koska se liittyy niin isona osana sekä yrittäjien että esimerkiksi työpaikkansa menettäneiden tilanteeseen ja se on yksi iso osa-alue, kun suunnitellaan tulevaisuutta. Se, mikä tilanteesi on nyt ei tule määrittelemään sitä, mikä se voi olla tulevaisuudessa. Sinulla itselläsi on avaimet muutokseen ja sinussa on siihen tarvittava voima.

Olit sitten yrittäjä, opiskelija, työssäkävijä tai kotona esimerkiksi äitiyslomalla, niin pieni katsaus omaan tilanteeseen ei varmasti ole pahasta. Jos sinulla on taloudellisesti turvallinen olo juuri nyt, niin voit hyödyntää tätä katsausta tulevaisuuden tavoitteiden suunnitteluun. Jos taas tunnet olevasi ahdistavassa elämäntilanteessa, niin tämä katsaus voi auttaa sinua löytämään uusia keinoja tilanteesi helpottamiseksi. Toisaalta tämän katsauksen voit tehdä liittyen myös esimerkiksi parisuhteeseesi tai muuhun elämäsi tärkeään asiaan. Itse käytän tätä apuvälinettä ja näitä apukysymyksiä paljon omassa työssäni, oman yritykseni kasvattamisessa ja muita valmentaessani. Käyttämässäni menetelmässä keskitytään ihmisen potentiaaliin eikä siihen, mitä hän on saavuttanut.

Ennen kuin katsotaan nykyhetkesi tilannetta, niin mietitään, että mitkä ovat tavoitteesi? Valitse yksi tai useampi näkökanta, jonka perusteella vastaat alla oleviin kysymyksiin. Näkökanta voi olla oma hyvinvointisi, perhe-elämäsi tai työssä kehittyminen/yrityksesi tilanne. Hyvä tavoite on sellainen, että se on oikeasti sinun omasi. Se ei ole puolisosi tavoite, ei perheesi tavoite, ei pomosi tavoite. Se on sinun tavoitteesi. Ihan oma. Sen saavuttaminen tuo sinulle onnea ja iloa, tuntuu vatsanpohjassa ja lämmittää sydäntä. Hyvällä tavoitteella on jokin mitattava määre ja aikaraja. Jos sanot esimerkiksi, että haluan olla ensi vuonna onnellisempi tai ensi vuonna yritykseni on menestynyt, niin mistä tiedät, että tavoite on saavutettu? Mitä menestyminen tarkoittaa sinulle? Entäs onnellisuus? Milloin ensi vuonna? Tammikuussa, kesäkuussa vai joulukuussa. Niillä on aika iso ero. Hyvä tavoite on realistinen, mutta ei liian helppo. Jos haluat vaikka pudottaa painoa ja sinulla on esimerkiksi 20kg ylipainoa, niin tavoite: ”haluan pudottaa painoa yhden kilon ensi kesään mennessä” on aivan liian helppo. Se on niin helppo, että se ei motivoi sinua edes aloittamaan, koska tiedät, että yhden kilon pudottamiseen riittää esimerkiksi pari viikkoa, joten voit elää miten sattuu vielä monta kuukautta. Hyvä tavoite on sellainen, joka vaatii töitä, sinnikkyyttä ja hieman jopa jännittää.

 

Kirjoita itsellesi ylös vastaukset näihin kysymyksiin:
1. Mitä haluat saavuttaa (yksityiskohtaisesti)?

  1. Koska haluat sen saavuttaa?
  2. Miten sen saavuttaminen vaikuttaa elämääsi?
  3. Kenen tavoite tämä on?

Samalla, kun vastaat kysymyksiin, niin pidä mielessä yllä olevat ohjeet. Varsinkin, jos tavoitteet liittyvät unelmiisi henkilökohtaisessa elämässä, niin tulemme väkisinkin muuttamaan niitä kohti perheemme unelmia ja tavoitteita. Nyt olisi kuitenkin aika selvittää se, että mikä saa sinut syttymään. Mikä motivoi juuri sinua ja mikä on sinun oma tavoitteesi? Ei lapsiesi, vanhempiesi tai puolisosi.

 

Sitten mietitään sitä nykyhetkeä. Oman tilanteen kohtaaminen voi tuntua pelottavalta ja ahdistavalta, mutta siellä on varmasti jotain hyvääkin jo. Tai voi olla, että olet jo hyvällä matkalla kohti tavoitteitasi. Nämä alla olevat kysymykset auttavat sinua kartoittamaan nykytilanteesi. Yritä katsoa itseäsi ja tilannettasi ulkopuolisen silmin siltä kannalta, jonka olet ottanut lähtökohdaksi tähän kyselyyn. Oli se sitten hyvinvointisi, yritystoimintasi tai muu lähtökohta, niin pyri olemaan mahdollisimman rehellinen itsellesi äläkä syyllisty asioiden paisutteluun tai vähättelyyn.

 

Kirjoita itsellesi vastaukset näihin kysymyksiin:

  1. Miltä tilanteesi näyttää nyt?
  2. Mitkä asiat ovat estäneet sinua tähän asti?
  3. Mitä askelia olet jo ottanut?
  4. Mikä toimii nyt? Mitä teet tai aiot tehdä, jotta tavoitteesi täyttyy?

Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Joskus tuntuu, että vastassa on umpikuja, mutta toisaalla voi taas olla niin monta mielenkiintoista tietä, että ei tiedä minkä niistä valitsisi. Muutamaakin polkua voi olla mahdollista kulkea samaan aikaan, jos ne tukevat toisiaan, muta täysin vastakkaisiin suuntiin kulkeminen on sula mahdottomuus. Esimerkiksi, jos tavoitteesi on olla aina kotona oleva kotiäiti ja samaan aikaan uraa uurtava yrittäjä, joka laittaa kaiken aikansa yrityksensä menestykseen, niin väkisinkin saat huonon omantunnon ellet ole valmis tekemään kompromisseja jommassa kummassa tai molemmissa. Ellet sitten käytä yöuniasi työhön ja se ei tule oleman pidemmän päälle viisasta. Molemmat näistä on mahdollista saavuttaa jopa yhtä aikaa, mutta kannattaa olla valmis tekemään kompromisseja eikä vaatia itseltään täydellisyyttä. Muutoin tuloksena on melkein 100% varmuudella burn out. Jos esimerkiksi yllä oleva tilanne olisi sinun tilanteesi, niin kannattaa miettiä, että missä asioissa olet valmis joustamaan? Missä asioissa voi tehdä kompromisseja ja mistä et ole valmis luopumaan? Näin löydät paremmin tasapainon. Alla olevat kysymykset auttavat sinua vaihtoehtojesi kartoittamisessa.

 

Kirjoita itsellesi vastaukset näihin kysymyksiin:

  1. Mitä voisit tehdä enemmän?
  2. Mitä vaihtoehtoja sinulla on?
  3. Miten haluat tehdä/työskennellä?
  4. Mitä tapoja sinun kannattaa aloittaa?
  5. Mitä tapoja sinun kannattaa lopettaa?

 

Me käytämme yllättävän paljon aikaa kaikkeen turhaan. Tietenkään kaikki tekeminen ei tarvitse olla tavoitteellista ja jollain tavalla hyödyllistä, mutta joskus on hyvä hetki pysähtyä miettimään, että mihin se meidän aikamme oikeastaan menee? Kaikilla tuntuu olevan kauhea kiire koko ajan ja kaikkialle. Siis minne se kiire sitten on? Lasten vieminen hoitoon, töihin ehtiminen, lasten haku, kauppareissu, ruuanlaitto, siivous, iltapala, harrastuksiin vienti, omat harrastukset ja vaikka mitä muuta. Mikä juuri sinun kiireen ja aikataulut luo? Onko jotain mitä voisit muuttaa arjessa vähentääksesi kiirettä? Voisitko tilata ruokaostokset kotiovelle? Voisitko tehdä etukäteen ruuat valmiiksi pakastimeen tai jääkaappiin useammalle päivälle? Voisitko hyödyntää siivoojan palveluja edes silloin tällöin? Voisiko isovanhemmat hakea lapset hoidosta esim. kerran viikossa? Voisitko luoda itsellesi paremman viikkosuunnitelman, jolloin aikaa ei menisi tehtävien miettimiseen, kun ne ovat selkeästi ylhäällä? Voisitko jakaa osan tehtävistäsi esim. puolisollesi, työkavereillesi tai olisiko sinulla joku muu, joka voisi auttaa? Käytätkö aikaa esim. somen selaamiseen, joka saattaa varastaa tutkimusten mukaan jopa useita tunteja päivästäsi?

 

Mitä voit tehdä tavoitteidesi eteen? Kirjoita itsellesi vastaukset näihin kysymyksiin:

  1. Mistä aloitat?
  2. Milloin aloitat?
  3. Kuka sinua voi tukea?
  4. Mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi?

 

Itselleni henkilökohtaisesti asioiden kirjoittaminen ylös on auttanut jäsentämään ajatuksia ja tehtäviä. Helposti kiireen keskellä sitä hukkuu tehtävien asioiden määrään ja ei osaa oikein aloittaa mistään. Toisaalta sama sudenkuoppa voi kohdata silloin, kun tuntuu, ettei mistään tule mitään ja asiat vain seisovat eikä mikään etene. Omalla kohdallani olen kokeillut yhtä sun toista menetelmää, mutta parhaiten itselleni toimii käsin kirjoitettu viikkosuunnitelma. Se auttaa minua keskittymään työpäivän alussa ensin niihin asioihin, jotka juuri sinä päivänä on tärkeää saada hoidetuksi. Huomiotani ei silloin niin helposti varasta lukemattomat viestit, someilmoitukset tai muut huomiovarkaat. On aivan ihana tunne vetää yli tehtävä, jonka on saanut tehtyä!

Omassa tekemisessäni huomasin, että minua kuitenkin ärsytti rumat laput työpöydälläni, joten helposti piilotin ruutupaperille laaditun suunnitelmani kalenterin väliin ja sinnehän se sitten unohtui. Löysin kuitenkin itselleni sopivan ratkaisun, kun suunnittelin itselleni omasta mielestäni kauniit printatut suunnitelmapohjat, jotka tilasin laadukkaana painoksena kotiovelleni. Niitä on kiva katsella ja viikon jälkeen säilön ne niille varattuun mappiin, joten voin helposti myös palata katsomaan, että mitä olen viimeisten viikkojen aikana saanut aikaan.

Jos haluat itsellesi käyttöön saman tyylisen viikkosuunnitelmapohjan, niin voit ostaa mieleisesi PDF:nä itsellesi käyttöön klikkaamalla tästä tai tilata prinattuna versiona kotivellesi! Koodilla LOKA10 saat lokakuun ajan suunnitelmista -10% alennusta!

 

Kiitos, että olet käynyt koko kirjoituksen läpi. Toivon, että otit aikaa ja tutkit rauhassa tilannettasi tai voit aina palata tähän kirjoitukseen ja vastata kysymyksiin rauhassa silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Voi olla, että osa näistä asioista oli sinulle jo entuudestaan tuttuja, mutta toivottavasti kysymykset herättivät sinussa uusiakin ajatuksia.

 

Rakkain terveisin,
Jaana